Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romer - ett folk på flykt

HOFORS
I går firade romer världen över sin nationaldag. Men många romer har svårt att känna glädje.

Annons
Förföljelse och utanförskap tillhör vardagen. Speciellt i öststaterna och Serbien är romerna illa ansatta. Därför flyr många till väst för asyl och en fristad, men få länder ger romerna möjlighet till asyl.
En av de otaliga romerfamiljerna på flykt är familjen Savic i Hofors. De har fått känna av den svåra förföljelsen. Under kriget blev de utkörda ur skyddsrummen när Natobomberna regnade över Belgrad. Barnen får ingen möjlighet till skolutbildning och familjen nekas läkarvård.
- Vi vet att läkarna helt enkelt vägrar att behandla romer, även om de kan betala, säger Tryggve Emstedt, familjens advokat.
I dag är det mycket ovanligt med romska barn i skolorna. Där de får möjlighet till utbildning placeras de i klasser för förståndshandikappade. Det finns också romska skolor, men de saknar resurser att ge bra undervisning.

I flyktingläger
Situationen är densamma för tiotusentals romer i Serbien i dag. Många tvingas leva på soptippar, under broar och över 100 000 romer lever undanträngda i flyktingläger under mycket svåra förhållanden.
Lägrens hygieniska standard är urusel och möjligheten för romerna att hitta jobb liten.

Soppkök stängs
Tidigare fanns soppkök i Belgrad och på andra platser där romerna kunde få ett mål mat om dagen. För många och speciellt barnen är soppköken nästan deras enda chans att överleva. Nu stängs många soppkök. Tryggve Emstedt som samlar in uppgifter från Serbien och forna Jugoslavien är bekymrad.
- Först när myndigheterna och andra börjar betraktas romerna som likvärda har de en möjlighet att få bättre förhållanden, säger han.
I dag är det vanligt förekommande att folk målar slagord på väggarna med krav på att romerna ska ut ur Serbien. Familjen Savic hoppas få stanna men de svenska myndigheterna har svårt att erkänna att romerna är en utsatt folkgrupp i sitt forna hemland. Tryggve Emstedt pekar på att det är först när romer i familjen Savicis situation är psykiskt helt nedbrutna som myndigheterna brukar ge uppehållstillstånd.
- Det här är i högsta grad både inhumant och dyrt då varje dygn på psykiatrisk klinik kostar flera tusen, säger han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons