Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romerfamiljen fick hyra hotellrum

/

HOFORS
Tack vare hotellägaren Stig Sandström slapp de fyra barnen i den finska romerfamiljen Grönfors tillbringa natten utomhus i går. Hos honom fick de hyra rum sedan de ställts utan lägenhet. Från kommunens sociala enhet fick de ingen hjälp.

Annons
- Det känns hemskt att se barnen fara illa. Kommunen har haft all tid i världen att lösa det här om viljan bara funnits, betonar han.
Trots att mamman och de fyra barnen bara hade pengar att betala ett rum fick de ändå två rum för en natt. Stig Sandström ansåg det inte acceptabelt med fem personer i ett rum. Resterande summa hoppas han att kommunen kan betala.
Att det inte finns bostäder i kommunen är direkt felaktigt. Från kommunens sida förekommer en konkurrens med de privata näringsidkarna, då kommunen hyr ut turistlägenheter. I en nödsituation står nu plötsligt kommunen utan bostäder. Något som Stig Sandström reagerar mycket kraftigt på.
Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Diana Blomgren, framhåller att familjens ärende är ett individärende som hon inte kan uttala sig om. Däremot är hon säker på att kommunen inte medvetet låter någon stå utan tak över huvudet. Samtidigt är hon inte beredd att ta ansvar för familjen Grönfors.
- Men vi brukar inte ställa någon på bar backe, säger hon.
Familjens ärende har handlagts av tjänstemännen på delegation och har aldrig varit uppe i IFO-utskottet. Diana Blomgren betonar att alla behandlas lika.
Hon håller inte med om att familjen skulle behandlas sämre än narkomaner och alkoholister och direkt diskrimineras.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons