Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssar studerade primärvård

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Lära mer. 14 ryska sjuksköterskor och läkare har under veckan specialstuderat primärvården i länet. Syftet är bland annat att starta hälsocentraler efter svensk modell. På fredagen besökte gruppen ungdomsmottagningen i Gävle.

HOFORS
En grupp ryska läkare och sjuksköterskor har under veckan tittat närmare på svensk primärvård. Syftet har varit att få kunskap och erfarenheter av en annan typ av vård. Hälsocentraler liknande våra håller med svensk hjälp på att byggas upp i Ryssland.

Annons
Hofors hälsocentral har haft två familjeläkare och en sjuksköterska hos sig under två dagar.
De har gått med hälsocentralens läkare, varit med på hembesök och också tittat på hur astma- och diabetessjuksköterskorna jobbat.

Annorlunda
Barnavårdscentral, mödravård och den förebyggande hälsovården är andra områden där mycket är annorlunda jämfört med Ryssland.
- De tycker att det är alldeles fantastiskt, säger Gunilla Forsling, verksamhetschef vid Hofors hälsocentral. Jag kan nästan bli illa berörd när jag ser hur bra vi har det här.
Journalföring på data finns inte i den vanliga ryska vården. Där förs alla data in för hand på kort. Nu fick besökarna möjlighet att se hur man kan ta fram statistik och göra uppföljningar via datauppgifter.
- Jag tycker att de är duktiga som knogar på med sina knappa resurser, säger Gunilla Forsling.
De två läkarna och sjuksköterskan kommer från Luga, en stad med 40 000 invånare. I Luga ska de nu starta en hälsocentral för cirka 3 000 invånare efter svensk modell.
I stödprojektet ingår att landstinget hjälper till med utrustning, både sådan som byts ut här hemma och ny. Att utrustningen kommer på plats och används kontrolleras av revisorer.
Besöket är en del i det stödprojekt som landstinget i Gävleborg driver tillsammans med hälso- och sjukvårdens Östeuropakommitté. Det är det andra treårsprojektet och det leds av Rolf Markström och Ann-Christine Wiberg. Besökarna kommer från fyra områden i Leningrads län. Projektet bekostas till allra största del av Sida. Många landsting i Sverige har liknande projekt på gång i Ryssland.
LOTTA HILDINGSON
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons