Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så spreds paniken i Hofors – elever upprörda efter rykten om knivman

/

Endast minuter efter att eleverna stängts in i sina klassrum på Petreskolan började rykten att surra på Twitter.
"Blod över allt på #petreskolan" skrev ett ägg-konto och pingade @aftonbladet

Annons

"Många skolor har i dag fått ett utmärkt underlag för diskussion om sociala medier, spridning, rykten och delningar", skriver Signe Brockman, S, skolpolitiker från Sandviken på Twitter på måndagskvällen.

Händelsen där elever stängdes in i sina klassrum på Petreskolan medan polisen letade efter en försvunnen pojke fick på bara några minuter Hofors och Petreskolan att trenda på Twitter. Det vill säga bli det mest omtalade och delade ämnet på mikrobloggen.

Gefle Dagblads första tweet om händelserna gick ut kl 13.24 med texten "person med kniv går runt på Petreskolan i Hofors – eleverna inlåsta i klassrummen".

Det var ett faktafel. Vad polisen meddelat skolan var att en pojke med kniv var på väg till skolan. De uppgifter vi själva fått av elever via sms, Twitter och mejl om att de hölls inlåsta i skydd från en knivman gjorde att vi ändå drog slutsatsen att han fanns inne på skolan. Att pojken skulle ha varit inne på skolan med kniv finns det inga belägg för.

Klart var dock att han inte skadat någon. I efterhand är det även klarlagt att han aldrig hade för avsikt att skada någon annan elev.

Det beskedet fick också eleverna som satt inne i skolan, via andra elever på skolan som står pojken nära.

Klockan 13.47 började tweets med innehåll som "Folk har blivit knivhuggna på #Petreskolan" och "Blod över allt på Petreskolan" spridas och pingas till Aftonbladet.

Samtidigt började medier både i Sverige och utomlands att kasta sig över nyheten. Naturligtvis med terroristattacken i Trollhättan i färskt minne.

Under tiden talar Gefle Dagblad med ett stort antal lärare och övrig personal på skolan, och samtliga har fått tydliga instruktioner om att endast hänvisa till rektorn. Som inte svarar i sin telefon. Lika tyst är det på polisens ledningscentral.

När polisen till slut svarar är det via presstalesmannen Mikael Hedström som då presenterar versionen att den massiva polisinsatsen beror på att man letar efter en försvunnen pojke. Då vill han inte kännas vid att man en kort stund tidigare informerat skolans rektor Lise-Lotte Staaf om att en knivbeväpnad pojke var på väg till skolan och att hon skulle uppmana personalen att låsa in eleverna.

Att det var polisen som var källan till uppgiften om kniven intygas av rektorn på tisdagen.

– Polisen ringde mig 12.30 och sa då att den här personen var på väg hit och att han hade en kniv, säger hon.

Elever som undrade varför de måste vara inne på skolan och inte fick lämna sina klassrum fick samma svar av skolans personal: En person med kniv var på väg till skolan, eller till och med redan på skolan.

Sedan eskalerade ryktesspridningen fort.

Inne på skolan kunde frustrerade elever se hur helt felaktiga uppgifter om blod och knivhuggningar spreds på i första hand Twitter.

– Vi var ganska upprörda i klassen. Det som skrevs var inte sant, och vi kunde inte göra något åt det. Personen det handlade om var inte ute efter att göra något på skolan, säger eleven Maja Sundberg.

Kunde ni inte skriva något själva?

– Nej, vi var rädda att det skulle bli ännu mer missförstånd.

Eleverna tycker även att rapporteringen från etablerade nyhetsmedier, dit Gefle Dagblad hör, var förvirrande.

– När det stod olika versioner i tidningen blev det ännu jobbigare, säger Simone Moberg, som precis som Maja Sundberg går i sjuan.

Gefle Dagblad uppdaterade löpande sin artikel om händelseutvecklingen, vilket alltså kan uppfattas som rörigt för den som är i händelsernas centrum.

– Naturligtvis bidrog vår rapportering till att det väcktes många frågor, och även oro. Samtidigt kunde vi inte avstå från att rapportera det vi visste. Vi hade källor som hävdade att barnen var inlåsta på grund av en elev med kniv, uppgifter som stämde, och ett läge där alla tillgängliga polispatruller i Gästrikland dragit till Hofors, säger Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad.

Klockan 14.07 på måndagseftermiddagen hittade polisen pojken välbehållen. Han gick då på en cykelbana intill E16. Kort senare hölls ett informationsmöte på skolan med rektorer och polis och efter det fick eleverna gå hem för dagen.

Händelserna på Petreskolan blev ännu en påminnelse om hur snabbt allt kan gå i 10-talets medielandskap.

– Allt går så otroligt fort. Aftonbladet och SVT var ju här inom några minuter. Det blev så överdrivet eftersom inget av det var sant. Det är så synd att när någon kommer att prata om Hofors nu så är det det här man kommer att prata om, fast de egentligen inte visste vad som hände, säger Tessa Ramstad, som går i nian.

På tisdagsmorgonen samlade skolans mentorer eleverna i klassrummen för att prata om vad som hänt. Mycket handlade om sociala medier.

– Det handlar ju om att alla måste tänka på vad de för vidare på sociala medier och hur det kan drabba enskilda personer, eller hela familjer. Men det här är ju något vi ständigt pratar om, säger rektorn Lise-Lotte Staaf.

I stort tycker hon att skolan hanterat situationen bra, både när den pågick och efteråt. Själv blev hon fullständigt nerringd under måndagseftermiddagen, alla som ville ha information om vad som pågick hänvisades ju till henne.

– Jag tror det var hundra personer som försökte få tag på mig men min roll var ju att vara en lugnande faktor här. Tanken var att det var säkerhetschefen som skulle ta hand om er (media).

GD var tidigt i kontakt med säkerhetschefen Hanna Mård som inte hade någon information att ge.

Efter dådet i Trollhättan väcktes frågan om skolorna i Sverige borde låsas. Lise-Lotte Staaf säger att hon inte har varit någon förespråkare för låsta skolor men att måndagens händelser fått henne att tänka en extra gång.

– Hade du frågat i går hade jag sagt att vi skulle låsa men i dag är jag mer osäker. Det får ju inte hända att elever eller personal råkar illa ut men hur ska det gå till? Vi har ju så många verksamheter som ligger utanför huvudbyggnaden som slöjd, idrott, teknik, musik och så vidare. Det blir väldigt många dörrar.

GD har under tisdagen haft kontakt med mamman till den elev som allt handlade om. Hon berättar att pojken befinner sig i hemmet och efter omständigheterna mår bra men är mycket trött.

Läs mer: Stort polispådrag och elever låstes in på skolan

Läs mer: Skolchefen: "Det fanns ingen inne på skolan, så mycket vet jag"

Mer läsning

Annons