Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhall i Hofors utvecklas

/
  • Hofors första julbock. När kablagetillverkningen minskade fick de anställda tid att bygga den första julbocken i halm i Hofors som blev klar i går. Här ett par av byggmästarna, tomten Tony Hedlund och Stig Klang.  Foto: Ulf Granström

HOFORS Från årsskiftet avvecklas tillverkningen av kablage vid Samhall i Hofors. I stället ska de anställda jobba inom service och tjänstesektorn och platschef Per-Olov Björklund hoppas på många nya stimulerande arbetsuppgifter för personalen.

Annons
- Vi hoppas kunna jobba med både lokalvård och äldrevård mot både den offentliga och privata sektorn, säger han.
Samhall får en helt ny organisation nästa år. En stor del av den tillverkning som finns kommer att försvinna och i stället sker en satsning mot service i olika former. Omorganisationen innebär även att varje distrikt, i princip landskapen, tar eget ansvar för verksamheten. För Hofors innebär förändringen en utveckling av jobben från att ha varit rena tillverkningsjobb vid en bänk till att omfatta en rad olika uppgifter.
- Vi ser inte heller att vi kan konkurrera med kablagetillverkningen, säger Lennart Wittgren vid Samhall i Hofors.
Tillverkningen av kablage har gått till telecomindustrin. Den har drabbats av lågkonjunkturen samtidigt som Kina blivit en så svår konkurrent att det inte längre är lönsamt. Även om Samhall inte ska visa vinst går det inte i längden när det blir miljonförluster.
Ingen av de 24 anställda i Hofors kommer att förlora jobbet och en mindre bastillverkning ska bli kvar.

För att klara omställningen pågår en utbildning mot service av personalen. En utbildning som ska fortsätta efter nyår. Omställningen mottas positivt av personalen som ser nya spännande uppgifter framför sig.
- Jag tror att det här kan bli något mycket bra, säger Stig Klang.
Från kommunens sida har man ställt sig mycket positiv till utvecklingen. Näringslivsutvecklare Lennart Roswall tror bestämt att det ska lösa sig för de anställda på Samhall.
- Vi har en rad uppslag och även kontakter med lokala företag som är positiva till att anställa, säger han.
För kommunen kan det bli nya verksamheter med tjänster och service. Då inom områden som saknas i dag. Från kommunens sida arbetar man också för att om möjligt med de Samhallsanställda höja servicenivån inom vård och omsorg.
- Vi ska fixa det för de här personerna, säger han.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons