Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten höjs med 75 öre

/
  • – Vi har vänt på alla stenar så vår budget är ovanligt väl genomarbetad, tycker kommunalrådet Marie-Louise Dangardt.

Hofors höjer skatten med 75 öre. Det är 30 år sedan sist och den här skattehöjningen ska räcka lika länge till, menar kommunalrådet Marie-Louise Dangardt.
– Den ger resurser för både satsningar och anpassningar, säger hon.

Annons

Hofors gör i år ett underskott på strax under fyra miljoner. Men en skattehöjning med 75 öre nästa år ger 13,5 miljoner extra intäkter som täcker underskottet och ger ett överskott på drygt sex miljoner kronor.

Men Marie-Louise Dangardt pekar på osäkerheter i konjunkturen som påverka resultatet.

Samtidigt finns en risk att fler unga kräver placering och att kostnaden för socialbidrag ökar.

Ett ständigt orosmoment är befolkningsutvecklingen där Hofors tappat extra många nu när serietecknarskolan flyttade till Gävle.

– Sedan lägger vi en miljon på åtgärder utifrån Sandviks varsel och att Ovako troligen kommer med ett åtgärdsprogram, säger hon.

Pengar satsas på Entré Ungdom, en samlingsplats i Folkets hus för i första hand föreningslös ungdom som ska få möjlighet till verksamhet. Det blir även pengar till förskolan med fler avdelningar, som redan startat i år, men finansieras först nästa år.

Anpassningarna inom skolan fortsätter i takt med minskande elevantal. Det innebär under budgetperioden både nedläggning av Bodås skola och Hagaskolan.

– Jag tror mycket på att vi kan skapa en samlad högstadieskola och det blir ändå ingen stor skola, säger hon.

Bakom budgeten står majoriteten, s, v, mp och fht. Alliansen, c, fp, m och kd, förordar sin egen budget – utan höjning av skatten. Förslaget beskrevs i gårdagens tidning.

Alliansens budget underkänns helt av Marie-Louise Dangardt.

– Det är ett ofinansierat och populistiskt förslag, säger hon.

Mer läsning

Annons