Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKF ska minska med 1 400

/
  • Arkivbild Varsel på gång. Mellan 100 och 200 förlorar jobben i Ovako Steel i Hofors. Förhandlingar med de fackliga organisationerna har redan inletts

Göteborg (TT/GD)
Verkstadskoncernen SKF ska göra sig av med 1 400 anställda.
Mellan 100 och 200 av dem förlorar jobben i Ovako Steel i Hofors, där förhandlingar med de fackliga organisationerna redan inletts.

Annons
Resten av nedskärningarna görs utomlands.
Omstruktureringsprogrammet, som ska ge besparingar på 500 miljoner kronor om året, presenterades i samband med delårsrapporten för tredje kvartalet på tisdagen.
Vinsten uppgick till 697 miljoner kronor jämfört med 877 miljoner tredje kvartalet 2002 och överensstämde med marknadens förväntningar.
Resultatet för årets första nio månader uppgår därmed till 2,3 miljarder kronor jämfört med drygt 2,5 miljarder under samma period i fjol.
- Det här är inte bra, säger VD Bengt Lindahl. Alla minustecken är dåliga och måste åtgärdas.

Minskat med tusen
Koncernen har på ett år minskat antalet anställda med närmare tusen från 39 796 till 38 805.
SKF har tidigare inte velat ange hur stora neddragningar som är aktuella vid Ovako Steel i Hofors, men i ett telefonmöte med analytiker och press uppgav vd Tom Johnstone att det rör sig om mellan 100 och 200 av de 1 500 anställda.
- Vi förlorar pengar i Ovako Steel men vi ska jobba för att vända tillbaka Ovako till ett lönsamt företag igen, säger informationschef Lars G Malmer till TT.

Stigande priser
Behovet av att sänka kostnaderna avsevärt för att nå lönsamhet hänger ihop med stigande priser både för råmaterial och energi samt en mycket negativ valutaeffekt.
I en kommentar till neddragningarna utomlands säger Malmer att SKF har flyttat om produktion både i Europa och USA och koncentrerat till färre enheter, vilket innebär att det behövs färre anställda. Men det kommer mera.
Den sammanlagda kostnaden för åtgärderna beräknas till 300 miljoner kronor och belastar tillsammans med en nedskrivning med 200 miljoner resultatet för fjärde kvartalet.
Växelkurserna hade under de tre första kvartalen en negativ effekt på resultatet före skatt med 640 miljoner konor jämfört med samma period 2002. För fjärde kvartalet räknar SKF med en negativ valutaeffekt på 140 miljoner.
Försäljningen uppgick till 31,1 miljarder under årets första nio månader jämfört med 31,8 miljarder motsvarande period 2002.

Samma nivå
I Europa låg försäljningen av lager och tätningar till tillverkare av personbilar och lätta lastvagnar på samma nivå som förra året, medan den var något högre i Nordamerika. Däremot var försäljningen till tillverkare av tunga lastvagnar något högre i Europa men betydligt lägre i Nordamerika. Tom Johnstone väntar sig bättre efterfrågan på koncernens produkter och tjänster under fjärde kvartalet, framför allt i Nordamerika och Asien.
Benny Öinert
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons