Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriande brist på poliser i Hofors

/
  • Arkivfoto: ULF GRANSTRÖM Anmäl all brottslighet. Närpolischef Mikael Gustavsson är oroad över att allt färre anmäler brott. Det ger en felaktig bild av brottsligheten och undergräver möjligheten att få ökade resurser till polisen.

HOFORS
Polisbristen är skriande i Hofors. Av åtta polistjänster är bara 2,5 besatta.
Lönen är en av orsakerna till den stora svårigheter att rekrytera fler poliser.

Annons
En polis i Hofors tjänar runt 15 procent sämre än i storstadsregionen och närpolischef Mikael Gustavsson påpekar att det inte räcker med att locka med billigt boende och bra livsmiljö.
- Folk ser till sin grundlön och det skiljer helt enkelt för mycket, betonar han.

Ser flera fördelar
Nyutexaminerade poliser vill därför jobba på större orter och för att få en förändring hoppas Mikael Gustavsson på lokal rekrytering till polisyrket. Den som kommer från trakten kan säkert lättare tänka sig att komma tillbaka efter utbildningen än en som vuxit upp i storstan.
Han ser flera fördelar med att jobba på den lilla orten. Det ger ett mer varierat jobb och är mer utvecklande än att bara jobba inom en liten sektor av hela polisjobbet.
- Vi har också en helt annan kontakt med allmänheten, säger han.
Samtidigt gör bristen på folk att de mål som ställs upp blir svåra att nå. Många gånger känner han en maktlöshet och otillräcklighet som är påfrestande. Inte minst blir polisbevakningen mycket sårbar. Det räcker med att en är sjuk så spricker schemat och det finns ingen patrull att skicka ut.
Mikael Gustavsson vill inte direkt skriva under på att det låga antalet poliser i Hofors ligger bakom ortens höga brottslighet. Minst lika mycket beror på det geografiska läget. Hofors centrala läge mellan flera större orter brukar av kommunledningen poängteras som en fördel med närhet till en stor arbetsmarknad. Det utnyttjas också av buset från de större orterna som åker till Hofors.

Statistiken ljuger
Även om Hofors statistiskt inte ligger så onormalt högt vad gäller brottsligheten finns ett stort mörkertal. Allt färre väljer att polisanmäla tillgreppsbrott och det är något som direkt slår tillbaka genom att statistiken ljuger. Närpolischefens rekommendation till hoforsborna är att anmäla all brottslighet.
- Den utveckling vi sett är skrämmande och något som måste brytas, betonar han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons