Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluttecknat i Hofors?

HOFORS
Serietecknarutbildningen i Hofors är hotad. I höst finns inga pengar till den unika utbildningen som startade 1993.

Annons
Myndigheten för Kvalificerad Yrkesutbildning har sagt nej till en fortsättning och det blir inget intag av nya elever till hösten.
- Däremot kommer de 21 elever som påbörjade sin tvååriga utbildning i höstas att gå klart, säger Torbjörn Jansson, ordförande i nämnden för utbildning, arbete, fritid och kultur.
Han hoppas ändå på en fortsättning på utbildning i någon form. En arbetsgrupp jobbar för att hitta någon annan som tar ansvar för utbildningen eftersom Hofors kommun saknar resurser för att driva den vidare i egen regi.
Hoppet står till någon ny huvudman som antingen startar upp en ny verksamhet eller vill flytta utbildning till Hofors där det finns både kunnande och lämpliga lokaler. Torbjörn Jansson utesluter därför inte en fortsättning med nya elever redan till hösten 2004.
Tecknarutbildningen startade 1993, först som en arbetsmarknadsutbildning, men från 1995 som gymnasiepåbyggnad. Från början var den ett samarbete mellan Bollnäs folkhögskola och Hofors kommun, men härom året tog Hofors över ansvaret för hela utbildningen.
Hösten 1999 utvecklades kursen till en kvalificerad yrkesutbildning med stöd av Myndigheten för Kvalificerad Yrkesutbildning.
För nämnden för utbildning, arbete, fritid och kultur har nedskärningen på serietecknarutbildningen gett utrymme för den tidigare trångbodda undervisningen för gymnasiet och vuxenutbildningen.
Nämnden beslöt även att inrätta en ny datasal i Berggården för att möta behovet inte minst inom vuxenutbildningen. Sammanlagt beräknas upprustning och utrustning kosta 400 000 kronor. Dessutom tillkommer en ökad hyreskostnad på 40 000 kronor årligen.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons