Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjning i stället för underhåll i Hofors

/
  • Arkivfoto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Skottår. Snöröjningspengarna är slut men snöröjningen fortsätter i Hofors.

HOFORSDet var länge sedan pengarna till snöröjningen i Hofors tog slut, men ändå fortsätter snöröjningen. Bakslaget kommer först till våren med uteblivet sommarunderhåll.

Annons
Årsbudgeten för snöröjning ska räcka till åtta-nio vändor i samhället. Pengarna tog i stort slut redan i våras och räckte inte ens till beläggningsarbeten i sommar, uppger Torbjörn Landström, ansvarig arbetsledare.
- Hittills har vi haft sex vändor snöröjning och med över en månad kvar så blir det kärvt, betonar han.
Varje runda snöröjning med alla fordon, 17 enheter, kostar uppemot 100 000 kronor. Dessutom finns 16 fordon ute för att snöröja i bostadsområdena.

Notan i sommar
Trots att pengarna är slut finns ingen risk att Hofors ska snöa igen utan vinterväghållningen kommer att gå oförändrad trots att pengarna är slut.
Notan får hoforsborna betala till sommaren med eftersatt underhåll. Något som drabbar både de som bor i tätorten och ute på landsbygden där kommunen har ansvar för underhållet.
- Egentligen är det här en allvarlig situation där våra vägar försämras, säger Torbjörn Landström.
Han pekar på att hela situationen är något för politikerna att lösa, med andra ord krävs mer pengar. Problemet är egentligen flera år gammalt då de första nedskärningarna kom och sedan har besparingarna fortsatt.

Inga resurser
Torbjörn Landström tycker att besparingarna rimmar illa med kommunens satsning på att locka folk till kommunen. En förutsättning borde vara farbara vägar av godtagbar kvalité.
Ett hett ämne är snöröjningen i infarterna som plogas igen. Det finns inga politiska direktiv på att infarterna ska röjas och därför sker inte heller någon snöröjning efter plogbilar och väghyvlar. Resurserna saknas också och ska kommunen klara av att snöröja infarterna krävs åtminstone en halv miljon extra i anslag, troligen betydligt mer, befarar Torbjörn Landström.

Mer läsning

Annons