Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för Hofors klara balanskravet

HOFORS
Skolan måste spara.
Det fattas tre miljoner kronor.
Hofors kommun kommer att få stora problem med att klara balanskravet för 2003.

Annons
Både barn- och ungdomsnämnden och omvårdnadsnämnden beräknar överdrag mot budget på över fyra miljoner kronor. Enligt Kommunförbundet minskar skatteintäkterna för kommunen med runt fyra miljoner kronor. Sett mot kommunens beräknade överskott i budget på sammanlagt drygt fem miljoner innebär nuvarande läge en brist på tre miljoner kronor.

Bekymmersamt
Situationen är bekymmersam. Det medger ekonomichef Harry Assmundson. Han tycker att det hela är en fråga om vad som kan vara acceptabelt i underskott år efter år för vissa nämnder.
- Det krävs helt enkelt att nämnd och verksamhetschef styr hårdare för att nämnderna ska hålla ramen, betonar han.
Kan inte nämnderna klara sitt ekonomiska ansvar kan förhållandet bli som i Sandviken, där nämnderna inte har några pengar utan allt ligger centralt. Barn- och ungdomsnämndens underskott ligger främst på förskolan. En ny avdelning i Torsåker öppnades i vintras vilket kostar en miljon. Dessutom skjuter nämnden till pengar för ledningsresurs.
En rad åtgärder som kan ge besparing utreds, men än finns bara beslut på minskning av materiel till förskolans barn vilket sparar 100 000 kronor.
- Vi hoppas ha lite bättre grepp på sparåtgärder till nästa nämnd då en del utredningar kan vara klara, säger nämndens ordförande Diana Blomgren.
Det finns också en brist på flera miljoner kronor för att klara behoven till alla barn i behov av särskilt stöd. Nämnden har i sin budget fördelat resurser på 9,4 miljoner kronor, men skolpsykolog Börje Bertilsson beräknar att behovet är 14 miljoner kronor.
Då ska alla barn med svåra handikapp få sina behov tillgodosedda.
Nämnden beslöt också att öka bemanningen på Solbergaköket med en halv tjänst då stora brister i arbetsmiljön påvisats på grund av för låg bemanning.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons