Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolvårige Robin fråntas hjälp i skolan?

HOFORSRobin Schyttmann har både dyslexi och ADHD.Enligt barn och ungdomspsykiatriska avdelningen ska han ha hjälp av specialpedagog. Nu riskerar han att förlora det stödet.

Annons
I dag har han hjälp av en assistent och tidvis en specialpedagog. Sedan Robin fick en specialpedagog fungerar skolgången på Petreskolan bra, anser hans föräldrar. Målet har varit att han ska kunna komma ifatt i undervisningen och börja i en vanlig klass.
- Som vi ser det är det bråk mellan chefen och den duktiga personalen på Resursteamet som gör att Robin kommit i kläm, säger föräldrarna Britt-Marie och Paul Schyttmann.

Till annat område
Den specialpedagog som haft hand om undervisningen ska nu tvingas släppa Robin och flera andra barn med behov av särskilt stöd för att hjälpa till på södra området, Lillåskolan, Hagaskolan och förskolorna, sammanlagt 600 barn. Bara en liten del av tjänsten skulle då få ägnas åt de barn som Resurteamets specialister anser bäst behöver hjälp. Ett förhållande som lett till interna stridigheter i Resursteamet mellan chefen och flera av personalen.
Föräldrarna anser att det är ett övergrepp mot de barn som behöver hjälpen bäst och de är djupt oroade.

Fria händer
I våras beslöt barn- och ungdomsnämnden att ge Resursteamet fria händer för att de ska få sätta in åtgärder där de anser att de gör största nyttan. Resurserna räcker inte för att täcka hela behovet.
Skolpsykolog Börje Bertilsson och den aktuella specialpedagogen ger föräldrarna rätt, men vill inte direkt gå in på de interna förhållanden som ligger bakom schismen inom Resursteamet.
Det finns även en dragkamp mellan rektorerna om specialpedagogresursen.
Nämnden beslöt nämligen om en fördelning av specialpedagogresurserna där en tjänst på 75 procent skulle ligga på södra området, något rektorerna nu vill få genomfört.
Föräldrarna, som slår vakt om sonens möjligheter att få nödvändig hjälp, anser att Resursteamets chef saknar nödvändig specialkompetens och därför inte kan göra den bedömning som borde ligga till grund för den hjälp Robin behöver.
- Det här måste de bästa få bestämma och det rör inte bara Robin utan flera andra barn, men vi måste ju kämpa för vår son och hans rätt att få hjälp, betonar de.

ULF GRANSTRÖM
0290-210 03
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons