Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtesmyget i Torsåker tjuvstartade

/
  • Det fanns plats för en mästersmed och hans lärling bland tomtarna och trollen i Torsåker. Jonny Skogsberg kontrollerar att brorsonen Andreas har lärt sig hantverket.Foto: Leif Jäderberg

TORSÅKER Det årliga tomtesmyget i Torsåker tjuvstartade på lördagen. Med handikappåret i åtanke satsade arrangörerna i Fors byförening på en egen dag för handikappade barn med en anpassad bana till tomten, trollen och smederna vid hembygdsgården.

Annons
Jonas Thunberg agerade som vanligt tomte med bravur och hade tomtenissarna till hjälp i fäbodstugan. I skogen huserade trollen och i smedjan arbetade Andreas, Magnus och Jonny Skogsberg.

Nästa lördag fylls området runt hembygdsgården med ännu mer folk när det ordinarie tomtesmyget äger rum. Allt är fullständigt gratis tack vare sponsorer och det ideella arbetet från medlemmarna i Fors byförening.
- Då kommer det nog 1 000 personer hit, säger Margareta Skogsberg i föreningen.
Tomtesmyget startade i liten skala för fem år sedan och har sedan vuxit ut till en etablerad företeelse, som numera inte ens behöver utannonseras.

Föreningen som började som en lös sammanslutning för de 50 hushållen i byn tog i år steget till att bli en "riktig" förening.

Sommarens succé när föreningen drev Solberga kafé och drog in 75 000 kronor gjorde det nödvändigt att strama upp verksamheten. En del ev pengarna har redan pytsats ut till skolor och äldreboende i Torsåker och det som är kvar ska fortsätta att användas för barn, ungdomar och gamla i Torsåker.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons