Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsåkers kalenderbor

/
  • Namnsdagsbarn i almanackan. Broor Sundin, Leif Skogsberg, Staffan Berglind och Annika Berglind har alla sin egen dag i Torsåker. FOTO: GUN WIGH

TORSÅKER
I dag har Bjurström namnsdag. I alla fall i Torsåker. I byns egen almanacka finns bara efternamn, inte vilka som helst dock. Det måste vara namn som finns på orten.

Annons
- Den är rolig. Vi har haft kul när vi har gjort den. Men det finns även en tanke bakom. Den ska väl vara en liten pik till våra politiker, säger Leif Skogsberg, en av upphovsmännen bakom trycksaken.

Torsåker blir ofta lite styvmoderligt behandlat av Hofors kommun, tycker namnsdagsbarnen som mött upp i bygdegården. Till varje månads bild finns en rimmad vers, där kängorna till politikerna är tydliga.
- Vi fick en riktig åthutning i kommunfullmäktige. De sa att de tyckte att det var ett skamligt grepp. Det är då ingen här i Torsåker som har tagit illa vid sig, säger Staffan Berglind.
Hofors befolkningsstatistik är dyster och bostadsbestånd rivs. I Torsåker ökar befolkningen.
- Om det är något positivt här så heter det "södra delen av Hofors kommun". är det negativt så heter det Torsåker, säger Maud Hydén.

De tycker de negativa reaktionerna från kommunen är lite fåniga.
- Lite måste man väl tåla som politiker. Humor och självdistans borde väl vara bra att ha, säger Broor Sundin, som har namnsdag nästa vecka.
Maud Hydén har dock inte kvalat in i kalendern, trots 23 år på orten.
- Det är lite som Hells Angels det här. Man måste kvalificera sig, säger Staffan Berglind, som fått den 9 maj som sin dag.
Maud Hydén är ganska nöjd ändå.

- Familjen flyttade hit 1992 och vi blev nästan chockade över det varma mottagandet i byn. Det hade en fest bara för oss och tanterna bakade. Det är en speciell vikänsla här i Torsåker. Jag har aldrig känt det på något annat ställe där jag har bott.
Vikänslan och sammanhållningen i byn tror de delvis beror på att Torsåker fått vara så orört.
- Det är kyrkan, skolan och affären i mitten. Det blir så nära till varandra. Man handlar på samma ställe och träffar alltid någon där. Det är nästan så det blir kris om
någon byter bil och man inte känner igen bilen som kör om. Vi kan våra registreringsnummer. Alla tutar och vinkar, säger Maud Hydén.

Almanackorna har gått åt som smör i solsken, även utanför Torsåker.
- Det är roligt, särskilt med tanke på att det är vi som kommit på den och som har producerat den helt själva. Ofta blir det bra när idéerna får komma nerifrån, säger Leif Skogsberg.

Var i kalendern ett namn hamnar har inte så mycket med slumpen att göra, om nu någon trodde det. Snellman har fått julafton, Eldblom har fått valborgsmässoafton. Kring midsommar är det Lindh, Bladh och Kvist.
- Sen är det någon politiker som fått fredagen den 13 och någon annan som fått 1 april, säger Leif Skogsberg, som fick sin dag under jakten, i början av september.
Sofia Öhlander
026-15 96 46
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons