Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsåkers kyrkokör firar 75

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM  Jubilerande kör. Märta och Solveig Roxström flankerar nuvarande körledaren Sven Hedström, bakom Bernt Högblom och Berit Bergström som kommit med de senaste åren.

TORSÅKER1927 tog dåvarande kantor Einar Strand initiativ till en kyrkokör i Torsåkers församling. En kör som varit livaktig och där en påtaglig föryngring har skett de senaste fem åren. Åtta nya har kommit, varav flera tidigare sjungit i ungdomskören.

Annons
Som i flertalet körer är det brist på killar, men nu har kören fått tre nya. Det gläder körledaren, kantor Sven Hedström, som varit körens ledare sedan 1982
- Vår satsning på prova-på dagar har gett god effekt, så jag är optimist inför framtiden, säger han.
Nu på lördag ger kören en jubileumskonsert i Torsåkers kyrka. Det blir 75 minuter sång där kören kommer att bjuda på en del nya sånger, men också på flera äldre som funnits på körens repertoar under större delen av de 75 åren.
- Hit hör Oskar Lindbergs Bönens ros, säger Solveig Roxström som varit aktiv i kören i 58 år.
Tillsammans med sin svägerska, Märta Roxström, tillhör hon de som har längsta deltagandet. Båda har slutat i kören eftersom rösten inte längre bär på som i unga år. Förutom glädjen att sjunga så fyller också deltagandet i kören en viktig social funktion
Kören har genom åren haft sju körledare. Grundaren Einar Strand ledde kören fram till 1937, då kom Folke Ekman under åren 1937-49. Under perioden fram till 1956 var Arne Sjöström och Arvid Höglund körledare, de efterträddes av Erik Engberg fram till 1975 då kantor Gunilla Berglund ledde kören fram till 1982.
Efter jubileumskonserten på lördag ges en jubileumsmiddag i församlingshemmet med ett 70-tal inbjudna både nuvarande och tidigare körmedlemmar. Samtidigt kommer en rad förtjänsttecken att utdelas.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons