Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft år väntar Hofors

HOFORSDet blev en lång debatt om budgeten i Hofors kommun för kommande år. En debatt som långa stunder kom att handla om skolfrågor och inte om de pengar som finns att fördela.

Annons
Pär Åslund, Folkhemmet, var faktiskt den ende som konkret kom med förslag till besparingar, pengar som skulle användas, öronmärkas till barn med särskilda behov.

Liten marginal
Redan när blivande kommunrådet, Marie-Louise Dangardt, gjorde en genomgång inför debatten stod det klart att Hofors har ett tufft år framför sig. Marginalen är minsta möjliga med ett budgeterat överskott på just över fyra miljoner. Mot bakgrund av att kommunen de senaste fem åren haft årliga budgetöverdrag på sammantaget 40 miljoner är prognosen för nästa år dyster om inte alla nämnder klarar sina åtaganden.
Pär Åslund var mycket konkret i sina yrkanden med halverat partistöd och att ingen ska få dubbel ersättning utan att den som har ersättning för förlorad arbetsförtjänst ska inte samtidigt ha arvode från sitt kommunala uppdrag vid sammanträden.
Åslund ville också att alla ordförandearvoden skulle halveras och att kommunen omgående ska påbörja möjliga miljöåtgärder som sparar pengar.
Hasse Backman, fp, lyfte fram partiets hjärtefrågor med tidigare betyg i skolan, profilklasser för duktiga elever och en satsning på tidig läs- och skrivutveckling. Skrivningar han ville få inarbetade i budgettexten.

Vann inte gehör

Det fick även Raimo Pärssinen, s, att gå upp i talarstolen och tillsammans med Hasse Backman debatterades skolfrågor en lång stund utan att ordförande, Kjell Höglin, s, försökte få debatten på rätt köl.
Ingemar Kalén, kd, ville utifrån partiets tidigare krav att politikerna ska ges bättre möjligheter att vistas ute i verksamheten.
Pär Åslund vann inte gehör för sina yrkanden och voteringen på halverat partistöd gav röstsiffrorna 27-3 där Folkhemmet bara fick stöd av kd. På frågan om miljöåtgärder fick Folkhemmet stöd av mp.
Varken fp eller kd fick igenom sina förslag och båda reserverade sig till förmån för sina förslag.

Mer läsning

Annons