Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist igen om studiebidrag

HOFORSBidragen till studieförbunden i Hofors har varit föremål för en hel del bråk genom åren.Orsaken är att ABF gynnas av socialdemokraterna, anser de övriga partierna.

Annons
Nu har centern och folkpartiet i en ny motion aktualiserat frågan och kräver en ändring där verksamheten ska styra bidragen.
Bidragen som ska ge studieförbunden en grundtrygghet är upplagda så att 40 procent utgörs av lokalbídrag. Av återstoden går 70 procent i grundbidrag och resterande delas mellan volymbidrag och målgruppsbidrag.
Trots att Studieförbundet Vuxenskolan, SV, studieförbund för både folkpartiet och centern, ensamt har större verksamhet än både ABF och Studiefrämjandet, SFR, får SV bara 33 procent av det totala bidraget.
ABF får 48 procent och SFR 15 procent. Övriga studieförbund delar på resterande fyra procent.
Dagens system gynnar ABF eftersom 40 procent av det totala bidraget, för i år 732 000 kronor, utgörs av lokalbidrag. Genom dyra lokaler i Folkets hus får ABF 56 procent av bidraget på nära 293 000 kronor.
Studieförbundet Vuxenskolan, SV, får 32 procent och Studiefrämjandet tolv procent.
Av grundbidraget får ABF drygt 152 000 kronor, SV nära 100 000 och SFR knappt 48 000.
Av volymbidraget, 15 procent av totalstödet efter lokalavdrag, får SV nära 29 000 kronor, ABF drygt 17 000 kronor och SFR nära 11 000 kronor.
För att skapa rättvisa ekonomiska förhållanden mellan studieförbunden kräver centern och folkpartiet i sin motion att bidragen till studieförbunden ska baseras på antal studietimmar, alltså volym, i stället för som i dag på lokaler och grundbidrag som missgynnar både SV och SFR, men gynnar ABF.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons