Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskott för 2008 i Hofors

Det preliminära bokslutet för Hofors kommun pekar på ett underskott på 2,3 miljoner kronor för verksamheten under 2008. Samtidigt väntar kraftigt minskade skatteintäkter de kommande åren.

Annons

Hofors kommun har klarat balanskravet varje år sedan 2000, men för 2008 beräknas ett rejält underskott.

Sett till kommunens budget för 2008 så är resultatet nära tolv miljoner kronor sämre och balanskravet, för att få en budget i balans ligger 5,7 miljoner kronor fel. Det innebär enligt kommunalrådet Marie-Louise Dangardt att det kan ta flera år att återställa balanskravet.

Kommunstyrelsen redovisar ett överskott på en miljon kronor för verksamheten. Men socialnämnden får ett kraftigt underskott liksom barn- och utbildningsnämnden och miljö- och byggnämnden.

För socialnämnden ökar kostnaderna för försörjningsstöd liksom kostnaderna för flyktingar. Däremot visar äldreomsorgen ett litet plus för 2008. Barn- och utbildningsnämnden får underskott genom de nystartade förskolegrupperna medan gymnasieskolan visar ett mindre överskott. Underskottet för miljö- och byggnämnden hänger samman med ökade kostnader för bostadsanpassningsbidrag.

Prognoserna för kommande år är dystra där Hofors beräknas tappa skatteintäkter på 4,4 miljoner kronor för 2009, 13,1 miljoner kronor för 2010 och 17,5 miljoner kronor för 2011.

Men trots minskade skatteintäkter är det inte aktuellt med någon ytterligare skattehöjning för 2010, uppger Marie-Louise Dangardt.

Den preliminära rapporten från de kommunala bolagen pekar på att Hoforshus får ett underskott på en halv miljon kronor, medan Hoåns Kraft ger en miljon i överskott.

Mer läsning

Annons