Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar fortfarande på ersättning

HOFORS
-Vi fick avloppsvatten bubblandes upp ur rören i källaren, men har inte fått någon ersättning för det. Kommunen hänvisar bara till den där utredningen, men det står ju inget i den!

Annons
Ingrid Elevall är en av de omkring 150 hushåll som drabbades av översvämning i Hofors förra sommaren.

Ingen ersättning

Hon är arg över att kommunen inte vill ersätta reparationerna av hennes källare som gick på 230 000 kronor.
-Huset är byggt 1940. Men rören är bara tio år gamla, så det är ju relativt nytt. Man betalar ju till kommunen för ledningsnätet, så vi anser inte att det är vårt fel det här, säger Ingrid Elevall.
Efter översvämningen utredde kommunen via ett konsultbolag vilka som skulle få ersättning. Som Gefle Dagblad berättade i början av juli fick ett tjugotal fastighetsägare sina självrisker ersatta av kommunen. Det rörde sig främst om hus i Born.
Men där Ingrid Elevall bor, på Fältgatan på andra sidan Hoån, har varken hon eller grannarna fått någon ersättning. Självrisken kostar 35 000 kronor för familjen Elevall, en utgift som de inte vill betala.

"Ej bifallas"

"I nuläget kan ert krav ej bifallas" är det enda svar Ingrid Elevall har fått från kommunen.
Urban Ögren, chef för vattenverket i Hofors, förklarar att kommunen mäter hur stor höjdskillnaden är mellan deras avloppsledningar och källargolvet i de drabbade husen. På de ställen där skillnaden är mindre än 60 centimeter har kommunen gjort fel, och står för självrisken.
I de övriga drygt 120 husen som drabbades får alltså fastighetsägarna betala reparationerna själva.
En liten tröst för dem är att regnet inte bedömdes som naturkatastrof. Då hade försäkringsbolagen inte ersatt någonting alls.
Hofors kommuns slutnota för regnovädret hamnar enligt Urban Ögren på omkring nio miljoner kronor.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons