Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje elev saknar behörighet

HOFORS31 elever av Hagaskolans 79 elever i årskurs 9-39 procent - har underkänt i något av kärnämnena, svenska, engelska, matematik i sitt höstbetyg.

Annons
Eleverna kan därför inte söka till gymnasieskolans nationella program utan tvingas till individuella programmet om de inte klarar att läsa upp sina betyg i vår.
På Hagaskolan finns emellertid inga extra resurser för att hjälpa eleverna, uppger rektor Per Rostgaard Evald.
- Vad vi kan är att låta eleverna läsa matematik under elevens fria val, men det går inte i svenska och engelska, säger han.
Redan i våras låg Hagaskolan mycket illa till vid gymnasieansökningen.

Underkänt i kärnämnen
Nära 30 procent av eleverna hade underkänt i något av kärnämnena och risken finns att det kommer att bli några svåra år, uppger Per Rostgaard Evald och pekar på för få undervisningstimmar liksom en orolig studiemiljö som en grundorsak.
Förra året kunde Hagaskolan erbjuda gratis sommarskola under en vecka. Det gick tack vare nyanställda lärare som på så sätt tjänade in sin ferielön.
I år finns inte den möjligheten, men däremot kan det bli aktuellt att erbjuda eleverna sommarskola fast då tvingas de betala för undervisningen.
- Hur mycket det kommer att kosta vet jag inte, men allt mellan 1 000-7 000 kronor, säger Per Rostgaard Evald.
Läget vid Hofors andra högstadieskola, Petreskolan är betydligt bättre.
I höstbetyget hade bara en elev underkänt i något av kärnämnena.
Av eleverna vid Petreskolan klarade också nära 93 procent kraven i våras för att söka till gymnasiets nationella program.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons