Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattentaxan höjs kraftigt

HOFORS
Kommunfullmäktige beslöt att höja enbart den fasta delen av vattentaxan vid sammanträdet häromdagen. Det innebär en höjning med hela 50 procent. Den rörliga delen av taxan förblir oförändrad. Höjningen träder i kraft nu i april.

Annons
Både miljöpartiet och Folkhemmet reserverade sig mot att höjningen läggs på den fasta delen av taxan. En åtgärd som inte premierar den som vill spara vatten.
Pär Åslund, FH, ansåg att en höjning av den fasta delen ger helt fel signaler till konsumenterna.

För miljön
- Eftersom upptaget av vatten kräver energi och vattnet tillförs kemikalier som medverkar till försämrad miljö är varje satsning på besparing en åtgärd för miljön, framhöll Åslund.
Torbjörn Jansson, s, försvarade höjningen av enbart den fasta delen av taxan med att kommunens vattenverk har en överkapacitet och därför finns inget behov av en taxekonstruktion som gynnar sparande.
För en fastighetsägare innebär höjningen en kostnadsökning med nära 500 kronor.

Bättre balans
I dag baseras intäkterna till 80 procent på den rörliga avgiften, samtidigt som de fasta kostnaderna utgör 80 procent.
Den nya taxan gör att det blir en en bättre balans mellan fasta och rörliga kostnader.

Sa ja
Kommunfullmäktige sa också ja till stadgeändringen för Gästrikekommunernas samarbetsorgan och ett namnbyte till Gästrikerådet.
Till ordinarie ledamöter i rådet valdes Marie-Louise Dangardt, s, och Ingemar Kalén, kd. Ersättare blev Torbjörn Jansson, s, och Per Tjerneld, m.
Varje parti fick också en ledamot och ersättare i rådsmötet.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons