Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla eniga om visionen

/

Vackra ord, tomma fraser och floskler, så brukar det vara. Men Ockelbos vision 2020 är ingen pärm på hyllan utan faktiskt bara ett A4 med fyra punkter. Dock tryckt på extra tjockt och glättat papper – och med många fina ord.

Annons

Det bästa av allt är ändå att det finns en total enighet om visionen, enligt Magnus Jonsson, s, kommunalråd, och Lars Sjödin, kommunchef.

Starten gick redan 2006 med projektet ”Hållbart Ockelbo” där olika grupper i kommunen samlades vid skilda tillfällen och tillsammans med två projektledare försökte få fram en utvecklingsplan för Ockelbo.

I mars i år samlades politiker och tjänstemän för att under ett par dagar jobba för en vision.

– Det var fyra huvudområden som hela tiden gick igen, säger Lars Sjödin. Vi bestämde oss att vila och träffas igen efter sommaren.

I början av september möttes alla på nytt och alla tyckte att de fyra områdena skulle bestå. Så på två arbetsdagar var Vision 2020 i stort sett klar. Därefter har man arbetat för att informera och peppa. Alla politiska partier har fått besök på sina medlemsmöten och alla kommunens anställda har fått brev hem om visionen.

– Det har varit en lång process, säger Magnus Jonsson. Men nu börjar jobbet. Det har inte varit tydligt tidigare.

Tanken är att man i fortsättningen alltid kan gå tillbaka till visionen.

– Om vi ska köpa in nya bilar till kommunen till exempel, säger Lars Sjödin. Då är det ju självklart med miljöbilar. Första punkten det gröna Ockelbo.

Båda herrarna försäkrar att visionen visserligen kommer att kosta pengar men inte i sig. I budgeten har kommunstyrelsen efter den föreslagna skattehöjningen på 70 öre fått 6,9 miljoner kronor där pengarna bland annat ska användas till att utveckla skola och förskola, säkra pensionspengarna och till Vision 2020.

Vid slutet av träffen dyker Torsten Åstrand, c, vice ordförande i kommunstyrelsen, upp. Han är också positiv.

– Det har känts bra hela vägen, säger han. Vi har pratat samma språk.

Mer läsning

Annons