Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta miljoner kan starta sågen

/
  • Foto: Nick Blackmon  Igenvuxet. Bosågen har en anrik historia och Lars Hedlund ser helst att företaget kan ta upp verksamheten igen.

OCKELBODet tog tolv år för företagaren Lars Hedlund i Ockelbo att få rätt mot den svenska staten.

Annons
Nu har han svart på vitt att länsstyrelsen gjorde fel i början av 90-talet när han ville bygga ut verksamheten vid Bosågen, och att hans bolag har rätt till skadestånd.
- Jag visste hela tiden att jag hade rätt, säger Lars Hedlund, som i höst ska precisera sina ekonomiska krav på staten.
Det var länsstyrelsen som ansvarade för den felaktiga myndighetsutövningen när Lars 1990 började förbereda för en utbyggnad av Bosågen.
Verksamheten krävde en större torkningsyta för virket och Lars Hedlund började frakta grus från en plats på industrifastigheten till en annan.

Tolkade lagtesten fel
En granne ringde till länsstyrelsen och klagade på ingreppet och sedan var karusellen igång. Länsstyrelsen ställde krav på Bosågen som om det gällde en marktäkt. Men länsstyrelsens handläggare hade tolkat lagtexten fel.
Att flytta jordmassor från ett ställe till ett annat på en industritomt krävde inget särskilt tillstånd.
Lars Hedlund stred och kämpade emot, men var då inte helt säker på vad som var rätt och fel.
- Jag blev villrådig. Man hade en tilltro till myndigheter och trodde att de visste vad de gjorde.
Det visste de inte, inte då. Nästan två år efter det första klagomålet från grannen, när Lars Hedlunds företag ännu inte fått igång markarbetena, fick han ett brev från länsstyrelsen:
"Länsstyrelsen får meddela er, att rubr arbetsföretag inte kräver ytterligare tillstånd eller samråd enligt naturvårdslagen. Slutligen beklagar länsstyrelsen att Ni tidigare fått oklara uppgifter i ärendet."
Då var Bosågens Trä och Plåt AB redan på väg att knäckas av den utdragna hanteringen. Det är i alla fall Lars Hedlunds uppfattning och den tänker han slåss för när Stockholms tingsrätt nu ska pröva skadeståndets storlek.

Tvingades sälja maskiner
När markarbetena inte kunde utföras var han tvungen att sälja av maskiner och utrustning för att hålla företaget vid liv och till slut var det omöjligt att starta verksamheten vid sågen.
För tre år sedan stämde Bosågen staten på åtta miljoner och den summan är inte för liten, hävdar Lars Hedlund.
- Skulle vi ha full kompensation handlar det om mycket större summor.
Efter trasslet med länsstyrelsen lånade Lars Hedlund upp pengar och köpte i stället Byggbutiken i Ockelbo. Men han gav inte upp när det gäller den felaktiga myndighetsutövningen.
Han slog i lagböcker och läste domar och slogs för att få rätt. Två gånger har justitiekanslern konstaterat att länsstyrelsen gjorde fel, men att det inte ger företaget rätt till skadestånd. Domen i Stocksholms tingsrätt i våras är den första som ger honom den rätten och staten har beslutat att inte överklaga.
Lars Hedlund har under årens lopp många gånger tvivlat på den enskilda människans möjligheter att hävda sig mot staten.
Han har vetat att han haft rätt, länsstyrelsen har också vetat det, men ingen har velat medge att bolaget har rätt till skadestånd.
- Det är trist att man ska behöva driva en process för att hålla ett företag igång, säger Lars Hedlund.

Viktigast att få rätt
Han har under de tolv år som gått skaffat sig själv ett rejält mått av tålamod, och samtidigt försökt att hålla distansen till frågan.
Domstolar brukar sällan döma ut höga skadestånd och det finns en risk att beloppet blir betydligt mindre än vad Bosågen krävt.
- Först vill man ha rätt. Det är det viktiga, sedan kommer pengarna i andra hand.
Men om hans bolag Bosågens Trä och Plåt får en tillräcklig kompensation av staten är han inte främmande för att dra igång verksamheten vid sågen igen. Det kräver stora investeringar, men Lars Hedlund är övertygad om att det skulle gå att starta det som en vårdslös myndighetsutövning satte stopp för, för tio år sedan.
- Det skulle kännas tillfredställande.

Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons