Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ballongerna steg till väders

/
  • Foto: ANDREAS BARDELLFarliga men vackra moln. Vädret hotade länge ballonguppstigningen i Ockelbo, men när ballongfararna väl kom i väg fick de njuta av en fantastisk solnedgång.

OCKELBOHotande högtrycksvindar på höga höjder gjorde att luften nästan gick ut Ockelbo ballongmöte vid åttatiden i går kväll, då ballongerna enligt schema skulle lyfta.

Annons
Men nere på marken var vädret härligt och besökarna trivdes på sina fikafiltar. Martin Cavallin fick en ballong av sin storebror och var mer än nöjd med tillvaron. Barnen hade ägnat kvällen åt att tillverka egna små heliumballonger med korgar av pappmuggar.
- Det var meningen att de skulle lyfta men den här fastnade i ett träd. Och det var ju bra för nu är han sysselsatt resten av kvällen, säger mamma Ulrica Cavallin och pekar på sonen som med ett leende gång på gång kastar ballongen mot skyn.
Det såg ut som om de sex riktiga luftballongerna inte heller skulle lyfta. Korgarna stod länge på släpvagnar och ballongtyget låg kvar i sina påsar.
- Du ser molnen där, det är en varmfront på väg in och det brukar orsaka ett riktigt väder, säger Björn Konijnendijk.
Han är medlem i en kårförening på högskolan Chalmers i Göteborg som har som syfte att flyga ballong så ofta som möjligt.
En av de andra ballongerna som väntade på bättre väder var Socialdemokraternas reklamballong.
- Man kan se det lite symboliskt, som en valupptakt, säger Ockelbos kommunalråd Staffan Nordqvist.
Det fanns länge planer på att Ulrica Messing skulle dyka upp och flyga ballong, men viktigare ärenden kom i vägen.
En passagerarplats i den röda ballongen gick genom lottning till Göran Åkerlund, Ockelbo. Kanske var han lite extra nervös när det konstaterades 20.40 att SMHI-rapporterna såg riktigt dystra ut.
Men väder kan ändra sig. Strax före nio satte den första fläkten äntligen i gång, och snart låg de uppblåsta ballongerna sida vid sida på gräsplanen vid Wij Säteri. En vacker syn i regnbågens alla färger.
Ulf Berggrens ballong var den första som reste sig.
-Jag äger den här ballongen, helt privat alltså. Det är då ballongflygning är som bäst, utan sponsorer och tjafs, ropar han från korgen och lyfter mot skyn under publikens jubel.
Väntan var inte förgäves.

HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons