Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara pengarna saknas

/
  • Nytt skogsmuseum. Skogsmuseet Silvanum presenterar nu planerna för den nya byggnad, som förhoppningsvis ska kunna uppföras i Ockelbo. Bland annat ska EU-bidrag sökas.

Annons
OCKELBO
Silvanum planerar att bygga ett hus i mångmiljonklassen i Ockelbo.
Från och med den första oktober finns skogsmuseet i Ockelbo efter över 40 år i Gävle.
Nu presenterar man de första skisserna på det planerade nya huset.
- Det är en första skiss för att visa vad vi vill göra. Det ska vara en ny och modern byggnad. Men den ska vara i trä, säger David Torung, chef för Silvanum.

Samarbete med Wij
Det var tidigt i våras som projektledningen för Wij trädgårdar i Ockelbo tog kontakt med Silvanum och ett samarbete började växa fram. Då hade det en längre tid sett mörkt ut för skogsmuseet. Gävle kommun och landstinget hade dragit ner på sina anslag och skogsvårdsstyrelsen drog sig ur redan för några år sedan. Det lutade åt nedläggning.
I juni beslutade en enig styrelse för Silvanum att flytta verksamheten till Ockelbo och inleda ett samarbete med Wij trädgårdar.

Besöksmål
- Vi ska ha ett väldigt tätt samarbete. Det är tänkt att området ska bli ett besöksmål för många olika intressen.
I augusti stängde museet i Gävle och just nu pågår flytten för fullt. Sex anställda följer med och till en början ska man sitta i en av flyglarna vid Wij säteri. Alla utställningsprylar finns magasinerade i Lingbo. Men på sikt hoppas museet kunna öppna i alldeles nybyggda lokaler.
Stora Enso har skänkt en bit mark belägen vid Laån på Wij-området.
Ockelbo kommun, länsstyrelsen, Wij trädgårdar och Silvanums styrelse har tittat på skissen och godkänt planerna.
Nu är "allt" som behövs pengar. Mycket pengar.

Mångmiljonbelopp
- Det är väldigt svårt att säga hur mycket det kommer att kosta. Men det är mångmiljonbelopp.
Den verksamhet man har i dagsläget baseras på det kapital man har, bland annat efter försäljningen av Silvanumbyggnaden i Gävle. Men det räcker inte till att bygga det nya huset. I stället ska man söka fortlöpande finansiering. Stora Enso är redan med och man kommer att vända sig till alla möjliga. Bland annat ska man söka EU-bidrag, berättar David Torung.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons