Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basket - hjälp för unga på glid?

/
  • Det är inte bara på elitnivå som Ockelbo Basket - här Cedric Taylor - vill hävda sig. Nu är klubben beredd att ta socialt ansvar i bygden.

OCKELBO Med 38 barn- och ungdomslag är basketklubben Ockelbo Basket i Ockelbo en viktig fostrare av barn och ungdomar i bygden. Nu vill klubben gå vidare och även hjälpa till med ansvar för ungdomar på glid.

Annons
Idén har presenterats för kommunen och ordförande Jörgen Ekdahl är optimist.
- Vi har stora resurser och även spelare som har kompetens att hjälpa ungdomar, säger han.
Redan förra månaden fick kommunen ett samarbetsförslag från Ockelbo Basketklubb. Här finns en rad områden där klubben och kommunen kan samverka för maximal nytta för båda parter. Ockelbo basket har med sitt spel satt den lilla Gästrikekommunen på kartan. Det kan utnyttjas positivt.
En del i samarbetet skulle kunna bli ett socialprojekt där klubben tar ansvar för ungdomar som behöver hjälp socialt. Jörgen Ekdahl jämför med att ungdomar döms till vård inom socialtjänsten eller till samhällstjänst.
- Istället kunde vi tänka oss att vi tar ett ansvar med en form av skyddstillsyn, säger han.
Något färdigt program finns inte, men en rad idéer som han håller på att formulera och ska presentera senare.
Klubben har fått en kraftigt höjd hyra för Kuxahallen. Från 500 kronor varje match till 3 500 kronor. Det lägger klubben i topp i basketligan samtidigt som klubben har den minsta hallen.
- Vi har inte direkt motsatt oss hyran, men beskedet kom så sent att vi redan lagt vår budget, säger sekreterare Olle Tiderman.

Även lokalhyran för barn- och ungdomslagen höjdes kraftigt och hyreskostnaden mer än fördubblas för klubben Från klubbens sida vill man diskutera en trappstegshyra utslagen över tre år. En följd av de höjda hyrorna för ungdomslagen kan bli att lag slås samman för att minska kostnaderna.
- Det skulle göra att hallen i stället står tom och det är inte meningen, säger Olle Tiderman.

I dag tar Kuxahallen maximalt 950 personer till en match. Enligt kraven från basketligan ska en matcharena ta minst 1 200 besökare.
Därför vill också Ockelbo Basket ta ett ansvar för en utbyggnad av läktarna i samarbete med kommunen. Intresset för basket är också så stort att klubben med lätthet kunde få fullt även efter utbyggda läktare och Olle Tiderman tycker att det saknas 400 bra sittplatser.
- I dag har vi bara 15 platser att sälja till sittplats inför varje match, alla andra platser är sålda på säsongskort, säger han.

Samtidigt är klubben mån om att skynda långsamt. Det gäller att se att intresset håller och att klubbens framgångar sportsligt fortsätter.
Andra delar i samarbetsförslaget är marknadsföringen där Ockelbo kommun, basketklubben och Wij Trädgårdar tar fram en gemensam plan.
Klubben vill också diskutera en drift av Kuxahallen på föreningsbasis och flytta upp klubbens lokaler till hallen.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons