Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken i byn bär sig

/
  • Lisa Brodin har fått skjuts till affären av sin granne Monica Eriksson. Båda har helghandlat och köper också det mesta de behöver i sin butik.Anette Larsson är föreståndare i butiken. Fyra personer ser till att Konsum i Åmot kan hålla öppet veckans alla dagar.
  • – Aldrig stormarknad, säger Monica Eriksson samtidigt som hon packar ner alla varorna. Vi är så glada och tacksamma för vår butik.
  • Åmotsborna är trogna sin butik, handlar flitigt året om och bär gärna matkassarna trots uppförsbacke.

Utan butiken dör bygden. Det har Åmotsborna förstått och handlar så mycket de kan i sin Konsumbutik. Förra året så flitigt att föreningen nu ger en procent tillbaka på 2008 års köp. För den flitigaste familjen innebär det en tusenlapp i oväntad bonus.

Annons

– Vi är glada och tacksamma för vår butik, säger Monica Eriksson, som precis helghandlat i Konsum i Åmot. Här finns det mesta man behöver och vi är trogna. Jag handlar aldrig på stormarknader.

Monica Erikssons granne Lisa Brodin har passat på att få skjuts till butiken. Hon berättar att hon bott i samma hus i Åmot i alla tider.

– Jag kommer ingenstans så det är tur att butiken finns, säger hon.

Konsum Åmotsbruk är en fristående ekonomisk förening. Tillsammans med Konsum Forsbacka är de två de enda som står utanför Konsum Gävleborg i länet.

Föreningen har 342 medlemmar och alla har ett ägarkapital i föreningen. För första gången sedan år 2000 ger föreningen återbäring på förra årets köp. Den här gången blev det en procent.

Anette Larsson är föreningsledare, vilket är detsamma som butiksföreståndare. Tillsammans är de fyra som jobbar i butiken, men ingen på heltid.

– Vi har öppet sju dagar i veckan, berättar Anette Larsson. Förr hade vi bara öppet en enda söndag om året, första advent. Men det är viktigt att det är söndagsöppet i alla fall några timmar.

Just de där timmarna på söndagen är något som Margareta Lindblad, trogen kund, uppskattar.

– Den sociala biten är viktig, säger hon. Man kan komma hit och träffa andra.

Butiken, skolan och äldreboendet är tre viktiga saker i Åmot. Det är alla vi pratar med överens om. Försvinner butiken och skolan flyttar barnfamiljerna. Bara de äldre blir kvar och till sist dör bygden ut.

– Det är nödvändigt att ge all service vi kan, säger Per Agefeldt, ordförande i föreningen Konsum Åmotsbruk. Vi är ombud för Systembolaget, Apoteket och Posten.

Han bor hela vinterhalvåret i Svartnäs och besöker butiken minst en gång i veckan. Med en yrkesbakgrund i kooperationen är han till stort stöd. Hans kontakter har gjort att Åmotsborna till jul kan handla speciallevererade charkvaror från Värmland som Per Agefeldt hämtar själv med hjälp av grannens släpvagn. Året om finns ”Sveriges godaste falukorv”, också den från Värmland.

– Vi försöker vara unika på något sätt, säger han.

Mittemot butiken ligger byns mack. Den lever på övertid. Egentligen skulle den ha stängts 1 juli förra året men fick ett års frist. Sedan OK/Q8 kom med beslutet att stänga har Konsumföreningen legat på för att få behålla macken – som de i alla fall sköter.

– Vi är beredda att ta över och driva macken själva, säger Per Agefeldt. Det finns andra bolag som kan tänka sig att ha mack här. Jag har haft kontakt med ett par.

Försvinner macken måste byborna åka iväg för att tanka och då kanske de passar på att handla annat också, vilket på sikt självklart drabbar butiken – och byborna.

Mer läsning

Annons