Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir licensjakt på sex vargar i Ockelbo

/

Länsstyrelsen Gävleborg har beslutat om licensjakt. Högst sex vargar inom reviret Åmot/Ockelbo får fällas nu i vinter.

Annons

Syftet med licensjakten är att minska koncentrationen av vargar och vargrevir där den är som störst. Med detta vill länsstyrelsen minimera konflikter mellan människa och djur.

Jakten får bedrivas mellan 2 januari och 15 februari nu i vinter. Om inte Länsstyrelsen avlyser jakten innan slutdatumet.

– Jakten är inriktad på ett område där det finns en väl dokumenterad problembild och är begränsad till ett revir. Den är enligt vår bedömning proportionerlig och bedöms inte få någon negativ inverkan på populationen. Jakten hindrar inte heller upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus säger Joel Isensköld, chef för Natur- och viltenheten vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelsen skriver att reviret sedan flera år har en historik av skador orsakade av varg: "Vargarna har under flera års tid i perioder uppvisat ett oönskat beteende som i stor utsträckning påverkat de boende i området".

Länsstyrelsen motiverar beslutet med att det under hösten förekommit angrepp på två hundar på gårdsplaner, liksom på nötkreatur, och att detta är svårt att förebygga genom exempelvis stängsling.

Länsstyrelsen menar med andra ord att skadorna i Järbo och Jäderfors orsakats av vargar från Åmot/Ockelbo-reviret.

I oktober beviljades en skyddsjakt i Järbo och Jäderfors. Men ingen varg har fällts.

Enligt Viltskadecenters statusrapport från senaste inventeringssäsongen finns inga genetiskt värdefulla vargar i reviret.

I hela landet får 46 vargar fällas i licensjakten.

Mer läsning

Annons