Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbel invigning på Perslunda

/
  • När landshövding Barbro Holmberg invigde ekoköksprojektet såg hon bara fördelar för både eleverna och miljön.Elever och lärare lät sig väl smaka av dagens skollunch, en smakrik, näringsriktig ekologisk mat utan tillsatser.
  • Perslunda All Stars med lärare och elever underhöll vid invigningen av ekoköksprojektet.
  • Barbro Holmberg fick också inviga Sveriges största skolbiosal på Perslundaskolan. I bandet höll rektor Signhild Olsson och medieläraren Ulf Gräsberg.

Skolköket vid Perslundaskolan har genomgått en revolution under hösten sedan ekokocken Carola Magnusson kom in genom ”Matakuten”. Nu ger hon och eleverna toppbetyg till maten.

Annons

Det var under pompa och ståt som Perslundaskolan hade två invigningar samma dag. Först den nya mediasalen och sedan skolköket med sin nya ekoprofil.

Anna Schönning, ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, framhöll att Perslundaskolan nu har landets största skolfilmsal med 40 platser. Andra skolfilmsalar har bara 30 sittplatser. Samtidigt har Ockelbo fått sin första föreläsningssal som även kan hyras av privata och företag.

– Bara Sveriges kaxigaste medieskola kan ordna något som det här, betonade hon.

Landshövding Barbro Holmberg, som fick klippa bandet, ansåg att Perslundaskolans skoltidning En Spänn är den bästa i Sverige och att medieprofilen kan utvecklas ytterligare med den nya mediesalen.

Sedan var det dags för invigning av det ekoköksprojekt som påbörjades under hösten. Det var en satsning på matlagning i Perslundaskolans kök med lokala råvaror och mat utan tillsatser till eleverna. Där finns i dag ett varierat salladsbord och varmrätt som tillagats med kärlek och omsorg av de båda som sköter skolköket, Ulrika Lindblom och Carina Krantz. Gästen står i centrum och båda känner att de nu får jobba på ett bättre sätt.

– Det är mycket roligare att laga maten nu, säger de.

Anna Schönning ser projektet som en väckarklocka för politikerna. Hon framhöll att det var en självklar rätt för eleverna att äta bra lunch i en trevlig miljö.

Barbro Holmberg, som inom en dryg timme fick klippa sitt andra band, ser projektet som ett sätt att arbeta för en hållbar miljö. Projektet betyder mycket, inte bara för eleverna i Ockelbo utan för hela Sverige.

– Det här var oerhört gott, min favoritmat och mat som ger energi, sa hon när hon avsmakade skollunchen.

Carola Magnusson är stolt över sin personal på Perslundaskolan som fått till ett toppenkök. Nu finns möjlighet att komponera en välbalanserad tallrik för eleverna. Hon är samtidigt glad över att ha fått vara med på resan med en utveckling av köket till ett bra skolkök med näringsriktig mat.

– Faktiskt är det här det bästa skolkök jag haft hand om, betonade hon.

Sedan fick personalen en rejäl pepparkvarn som pris för uppskattning.

Mer läsning

Annons