Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad - varje dag

/
  • Foto: LASSE WIGERTLantbrevbärare. Ove Lundqvist har delat ut post på landsbygden kring Ockelbo i drygt 30 år. Han känner sina adressater.

OCKELBOHan är efterlängtad. Och pålitlig. Varje dag, vid ungefär samma tid, är Ove Lundqvist där i den gula postbilen. I över 30 år har han varit lantbrevbärare i Ockelbo med omnejd.

Annons
- På just den här linjen är det 25 år nu. Inom posten har jag varit i ungefär 40 år, berättar han.

Närmare bestämt 43 år. 1959 började han som 14-åring på postkontoret i Ockelbo. Förändringar, rationaliseringar och moderniseringar har det varit mycket av under åren. Han skrattar när han får frågan vad han tycker om den senaste omstruktureringen.

- Jag vet inte vad jag törs svara, men man funderar ju om det är riktigt genomtänkt egentligen. Men det är bara att hänga med när det är de stora herrarna som bestämmer. Det är väl mest synd om de gamla som är vana sköta alla sina ärenden på postkontoret med kontanter, säger han.

Sorterar först
Han börjar sina dagar tidigt med att sortera posten till alla de 320 hushållen han har på sin rutt. Efter en snabb kaffepaus ger han sig ut i bilen som är speciellt rustad för en lantbrevbärare. Ratten finns på höger sida för att postlådorna ska vara inom räckhåll. Ett litet värmeskåp finns för lunchen.

- Det är ett helt litet rullande postkontor. Lantbrevbärarkunderna har betydligt bättre service i dag än de som bor på centralorten. Jag sköter alla postärenden, säger han.

Hos lantbrevbärarna kan adressaterna bland annat ta ut och sätta in pengar och skicka och ta emot paket. Men nu under sommaren är det lugnare, leveranserna är färre.

- Men vi måste ut i alla fall. Vi har bricksystemet, som det kallas. Om kunden vill något sätter han en bricka på lådan. Det gör att vi måste ut till alla även om vi inte har post till dem. Det går inte att gena någonstans, säger han.

Den sju mil långa sträckan brukar ta ungefär fyra timmar.

- Men är det pensionsutbetalning tar det längre tid.

Känner igen alla
Han känner alla ansiktena bakom lådorna med namn som Hansson, Blomqvist och Persson på. Han kan även känna igen dem på den post de brukar få; mycket räkningar till en del, veckotidningar till andra. Bekantskapen sträcker sig i några fall över generationerna.

- Jag är inne på tredje generationen på en del håll. Många av de gamla jordbruksfastigheterna går ju i regel i arv, säger han.

Förr om åren, berättar han, kunde någon ha kaffet klart lagom till postbilen rullade upp vid brevlådan.

- Men inte nu inte. Det finns inte tid till sånt längre. Förut gick man ut med bilen vid sju. Nu ska vi börja sortera vid sju, säger han.

Men han trivs med sitt jobb och har aldrig funderat på någon annan syssla.

- Det är ett roligt jobb. Ingen dag är riktigt den andra lik. Man pratar med hemskt mycket folk och får höra mycket. Och tänk alla skiftningar på året, från lövsprickning till de ramlar av igen, löven. Det är fantastiskt.

I Ulvsta kör han genom ett landskap med vidsträckta hagar med skog bortom. Ingen sol har lyckats tränga igenom det gråa och fuktiga, men vackert är det.

- Det är sånt här man uppskattar i det här jobbet. På vintern brukar jag se rådjur här, säger han.
Han tror också att han som lantbrevbärare fyller en social funktion.

- För många så här ute på landet är det den enda kontakten de har med yttervärlden. Det är långt mellan lådorna på sin håll, säger han.

Vid Landins travcamp stannar han bilen. Hit har han levererat ett postförskottspaket dagen innan.

- Får se om jag får några pengar i dag, säger han.
Det får han, av Suzanne Landin, som inte fanns på plats att betala dagen innan.

- Ove är fantastisk. Han lämnar paket och det går bra att betala i morgon om det är så. Toppenbra service är det. Hoppas att lantbrevbärarna får vara kvar. Annars är det är bedrövligt det de har gjort med posten, säger hon.

Ove Lundqvist hinner byta några ord med andra i stallet och hälsa på hunden innan han sätter sig bakom ratten igen. Nu bär det norrut. Om några timmar är han tillbaka på postkontoret i Ockelbo.

- Då ska jag redovisa kassan och annat jag har gjort. Det gäller att få allt att gå ihop, säger Ove Lundqvist innan postkontoret rullar vidare.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons