Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spänn förlorade titeln

/
  • Arkivbild Besviken. - Vi blev orättvist behandlade, vi hade den bästa tidningen, säger en besviken ansvarig utgivare, Ulf Gräsberg.

OCKELBO
Perslundaskolans En spänn-redaktion kunde inte försvara sin titel som Sveriges bästa skoltidning.

Annons
Årets Lilla journalistpris gick till en Stockholmsskola.
- Vi blev orättvist behandlade, vi hade den bästa tidningen, säger en besviken ansvarig utgivare, Ulf Gräsberg.

Vann i fjol

I fjol vann En spänn-redaktionen det då nyinstiftade Lilla journalistpriset. I går åkte tidningsmakarna ner till Stockholm som en av tre nominerade redaktioner till årets pris. Men redaktionen fick nöja sig med en tredjeplats och 5000 kronor.
- Men pengarna har ingen betydelse, det är äran det handlar om, säger Ulf Gräsberg.
Nu kan man tycka att det är ganska bra gjort att komma trea bland totalt 46 tävlingsbidrag, men hos En spänn-redaktionen var besvikelsen stor efteråt.
- Det var kommersiella krafter som styrde, säger Ulf Gräsberg.
Vinnaren av Lilla journalistpriset utses av Bakom Rubrikerna, vilket är Dagens Nyheters och Expressens gemensamma mediecenter. Enligt Ulf Gräsberg har de ett intresse av att sprida priset geografiskt.

Går till alla hushåll
Men eleverna kommer igen och en ny satsning är på gång. Den fjärde juni kommer alla hushåll i Ockelbo att få ett exemplar av tidningen.
- Det är första gången sedan 1929 som det ges ut en tidning enbart för Ockelbo, konstaterar den ansvarige utgivaren.
4 000 exemplar kommer att tryckas.
En spänn är en tidning med tidlösa artiklar. Den innehåller allt ifrån reportage om kvarsittning till debatter om Ockelbos framtid.Kärnredaktionen består av 14 skribenter, men vem som helst på Perslundaskolan får skicka in texter till tidningen. Även om tidningen inte vann pris det här året går det inte att klaga på redaktionens ambitioner.
JOHAN PIHLBLAD

Mer läsning

Annons