Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tiotal vargar i Ockelbotrakten

Minst tio eller möjligen elva vargar finns det i nordvästra hörnet av Gästrikland.
Det visar den rovdjursinventering som gjordes i Ockelbo- och det angränsande Amungenreviret under några dagar in på det nya året.

Annons

Tolv personer har bakspårat i de två vargrevir som gränsar till varandra i nordvästra Ockelbo och Amungen, som ligger i sydvästra Hälsingland på gränsen till Dalarna.

I bägge reviren finns ett alfapar med ungar. Genom att kolla revirmarkeringarna kunde man se att alfatiken i Ockelbo löpte, däremot inte tiken i Amungenreviret.

– Turligt nog kom det lite snö natten till lördagen, säger Leif Holst, inventeringssamordnare för länets rovdjursförening. Det gjorde att vi hittade färska spår på måndagen.

Han berättar att det bitvis var ganska tufft att spåra eftersom det var rejält kallt, lite drygt 25 minus.

De som spårar går på uppgifter från länsstyrelsen om var det finns varg. Sedan söker man av skogsvägarna för att se om det finns spår som korsar vägen.

I Ockelboreviret kunde inventerarna bakspåra minst fem olika djur. Lika många finns i Amungen.

Världsnaturfonden, Svenska naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och Studiefrämjandet stod bakom rovdjursinventeringen som var en del av en studiecirkel.

På kvällarna lyssnade deltagarna till flera föreläsningar, bland annat om det aktuella rovdjursläget i länet och om ett fjällrävsprojekt som pågick under den gångna sommaren.

Resultatet av rovdjursinventeringen skickas till länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons