Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får vårda vilda fåglar

/
  • Arkivbild: LASSE HALVARSSON Fågelvän. Ing-Marie Nordqvist vill gärna vårda rovfåglar.

OCKELBOIng-Marie Nordqvist i Ockelbo får vårda vilda fåglar och mindre djur. Men inte rovfåglar.

Annons
Det beslutet har nu länsstyrelsen fattat sedan Ing-Marie Nordqvist i februari sökte tillstånd att vårda vilda djur, främst rovfåglar. I november förra året dömdes hon av Sandvikens tingsrätt för att ha tagit hand om en skadad rovfågel. Hon är besviken över länsstyrelsens beslut.
- Anledningen till att jag sökte tillståndet var att jag skulle få det tillstånd jag inte hade när jag tog hand om fågeln. Det var det det gick ut på, säger hon.
Ingrid Andersson, som handlagt ärendet på länsstyrelsen, förstår Ing-Maries Nordqvists besvikelse, men säger att det är speciella regler för just rovfåglar.
- Hon värnar ju om djuren och det var olyckligt det som hände, men vi måste också ha kontroll på det som kallas statens vilt som tillhör staten, säger Ingrid Andersson.
Hon säger att det redan finns tillräckligt med ställen att lämna in skadade rovfåglar på.
- De är bättre att det är på få ställen där det fungerar och där det finns kunskap än att det är lite här och var. Beredskapen är så pass god som den är redan.
Ing-Marie Nordqvist trodde att hon skulle få tillstånd att vårda även rovfåglar.
- Jag har ju haft så starkt stöd. Väldigt många har stöttat mig, bland annat veterinär och jaktvårdskrets här i Ockelbo. Nu vet jag inte hur jag ska göra, om jag ska söka en gång till.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons