Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredstanke bakom lägerliv

/
  • Foto:LASSE HALVARSSONPrydlig. Mich Siegel, 14 år från USA flätar skägget på Jesse som är både lägerledare och lägerveteran. Han har varit på läger sedan spädbarnsstadiet efteersom hans föräldrar är aktiva LPC-ledare.

LINGBO
I fem veckor har de varit på läger i Lingbo och en vecka till ska det bli. Det handlar om 25 barn och åtta ledare från 14 länder som deltar i ett LPC-läger på Lingbo lägergård.

Annons
LPC står för Luethi-Peterson Camp och är en världsomfattande, om än liten, verksamhet som startade direkt efter kriget i syfte att skapa sämja mellan människor.
- Grundaren hade väl en lite naiv grundtanke om att barn som leker tillsammans inte bombar varandra, säger Karin Pettersson, en av åtta ledare och en av de få svenskarna. Tanken bygger på att bo och leva tillsammans på ett enkelt sätt.

Barg av skor
Ett berg av skor möter oss i dörröppningen till lägergården. Dagens städning pågår och eftersom huset härbärgerar dryg 30 personer blir det många par skor. Städning är en del av dagens sysslor och görs utan allt för mycket gnäll.
I filosofin att leva tillsammans ingår också matlagning till alla och tvätt. Det blir ganska mycket tvätt på 32 personer så tvättmaskinen går varje dag.

"Värst i början"
Barnen är mellan elva och 14 år. På det här lägret kommer de från hela Europa och från USA. Elva år kan tyckas ungt för den som ska vara borta från sin familj i sex veckor.
- Det är värst i början, säger Jesse Smith, 26 år, som är huvudledare för lägret. Men efter bara en kort tid går det bra.
Han berättar att alla hjälper varandra. Man lever enkelt och därför är teven undanställd och datorer och mobiltelefoner används inte. Alltså skickas ingen e-post eller några SMS och man får inga heller.

Många viljor
Alla deltagarna på lägret är med och bestämmer vad som ska göras varje dag. Det kan ibland ta lång tid, dels därför att många viljor ska enas och dels för att barnen talar många olika språk. Det gemensamma språket är engelska vilket alla behärskar mer eller mindre bra. Men annars går det lika bra med det egna språket. Alla översätter åt varandra när det behövs.
Dagen är uppdelad i två kursblock och det är full verksamhet hela tiden fram till läggdags klockan tio. Under de gångna fem veckorna har barnen bland annat varit på hajk och övernattat i det fria.

Många bad
Annars handlar det mycket om sport, lekar, matlagning och en del hantverk. Maten handlas gemensamt efter planering, ägg och mjölk köps direkt på plats. Och naturligtvis har det blivit många bad denna varma sommar.
- Det är jättekul här, hajken var roligast, säger Fredrika Gyllang, elva år. Vi gick långt och sov ute. Andra natten sov vi i en jordkällare.

Berätta för andra
Fredrika är på lägret för första gången. Hennes bror är där och hälsar på. Han har precis kommit hem från ett annat LPC-läger och Fredrikas äldre syster har varit iväg tidigare.
Och det är på så sätt som LPC:s verksamhet sprids; genom att berätta för andra.
LPC-läger anordnas runt om i världen, olika länder olika år. I USA och Norge finns det fasta årliga läger. Lingbo har haft LPC-läger flera år i rad och de har blivit väldigt populära. Sex veckors läger kostar cirka 1100 euro. Deltagarna antas till lägren i de olika länderna av den centrala organisation som finns i USA och i Schweiz.
En hög kostnad kan tyckas men en del kan få åka på stipendium.

Lingbo på önskelistan
Säkert är lägret värt sina pengar - alla barnen verkar oerhört glada och öppna. Många har varit på läger tidigare och pratar redan om var de hoppas hamna nästa år. Högst på mångas önskelista står Lingbo igen, USA och Estland.
LOTTA HILDINGSON
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons