Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är de tre som misstänks för mordet

GÄVLE
Utredningen mot tre män som misstänks för mord på 70-årige Claes Andersson, för vapenstöld och skottlossning mot en polispatrull fortsatte med stor intensitet i går.

Annons
En 29-årig man hemmahörande i Gävle delgavs för första gången misstanke för dråp - det placerar honom på mordplatsen, medan han tidigare bara var misstänkt för mordförsöket på två polismän.
29-åringen förhördes av utredare på eftermiddagen.

Mord eller dråp
- Han är misstänkt för försök till mord alternativt dråp på mannen som avled, säger advokat Göran Lundvik, 29-åringen försvarare.
- Han nekar till samtliga misstankar.
Göran Lundvik deltog i det timslånga förhöret som hölls i polishuset i Sandviken, dit 29-åringen flyttats. På grund av utredningssekretess är Göran Lundvik förhindrad att besvara de flesta frågor. Men han kan berätta hur 29-åringen reagerat på anklagelserna.
- Han tycker att det är jättejobbigt att vara misstänkt för så allvarlig brottslighet, säger Göran Lundvik.
För 29-åringens mamma kom gripandet och misstankarna mot sonen som en fullständig överraskning..
- Ja, det är det minsta man kan säga.
- Jag vill egentligen varken säga bu eller bä och har ingen lust att uttala mig, säger hon till Gefle Dagblad.

Nekar till brott
Under onsdagskvällen skulle förhör hållas även med två män från Hälsingland, 26 och 25 år, som greps på mordplatsen efter att ha belägrats av polis.
Fram till dess hade bara kortare förhör genomförts i samband med anhållandet. Även de nekar till brott, men medger att de befann sig på mordplatsen, Något annat hade varit meningslöst - det var där de greps.
Polisen ville inte offentliggöra några resultat från de tekniska undersökningar som gjorts. Tekniker från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, väntades till Gävle under torsdagen. De skulle specialgranska skottskadorna på den polisbil som träffades.

Vilket vapen användes?
Ett problem kan vara att avgöra vilket av en mängd beslagtagna skjutvapnen som användes dels vid mordet, dels under skottlossningen mot polisen.
Fler än ett vapen kan ha avlossats och fingeravtryck från männen kan finnas på flera vapen. Det finns andra svårigheter.

Hade vapen med sig
Exempelvis finns det vittnesuppgifter som säger att männen som rånade en gård i Vansbron på jaktvapen, också hade med sig vapen till platsen. Två personer ska ha setts, som ska ha varit helt eller delvis maskerade.
Samtliga gripna lämnade urin- och blodprov när de fördes till polishuset i Gävle. Såvitt känt skedde provtagningen rutinmässigt, utan att männen visade tecken på drogpåverkan. Ingen narkotika har heller beslagtagits i den vita Mazda männen färdades i,
Om trion varit påverkad av narkotika kunde det vara en del av förklaringen till de grova våldsbrotten - varken 29-åringen från Gävle eller de två männen från Hälsingland har tidigare dömts för tillnärmelsevis så allvarliga brott som de nuv misstänks för.

Begärs häktade
Under torsdagen kommer vice chefåklagare Mikael Hammarstrand att begära männen häktade vid Sandvikens tingsrätt. Förhandlingen ska hållas på fredag.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons