Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Sandvikenbon som skapat det perfekta hemmet för ensamkommande ungdomar

/
  • Hatim Abu Rweileh driver två HVB-hem som aldrig fått någon anmärkning av Inspektionen för vår och omsorg, IVO. Den här löpsedeln skapades vid kickoffen inför öppnandet av det första hemmet och skulle fungera som ledstjärna för verksamheten.
  • HVB-hemmet Gläntan blev det första boendet för ensamkommande flyktingbarn i Ockelbo.
  • I före detta gruppboendet Åsbacka öppnades det andra hemmet för ensamkommande flyktingbarn i december i fjol.

Hatim Abu Rweileh blev chef för hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Ockelbo. Nu har han skapat två HVB-hem som aldrig fått någon anmärkning – trots att han aldrig varit föreståndare förut.
– Nu ringer de från andra hem och rådfrågar oss hur vi gör, det känns smickrande, säger han.

Annons

Ockelbo öppnade sitt första hem för ensamkommande flyktingbarn för två år sedan på Kaplansgården i centrala Ockelbo. Hatim Abu Rweileh, 33, från Sandviken blev chef för boendet som döptes till HVB-hemmet Gläntan

– Många tyckte att jag var för ung för jobbet. Men motvinden triggade mig att bevisa motsatsen, säger han.

Läs även: Boendet i Ockelbo fylls fort

Han berättar att han just då hade planer på att öppna ett eget HVB-hem och hade flera idéer om hur han skulle driva verksamheten. Då ringde Ockelbo kommun och ville rekrytera honom.

– Jag hann aldrig iscensätta min plan. Nu använder jag i stället mina idéer i Ockelbo. Jag fick ett tydligt uppdrag att bygga upp en bra kvalitativ verksamhet. Jag fick stort handlingsutrymme att göra som jag ville.

I december i fjol öppnades i Ockelbo ännu ett hem för ensamkommande flyktingbarn mellan 16 och 18 år. Den här gången i före detta gruppboendet Åsbacka.

Hatim Abu Rweileh utsågs till föreståndare även för det nya boendet.

I dag är de 20 anställda på de två boendena i centrala Ockelbo. Lika många är antalet ungdomar som bor där.

Det som utmärker de två HVB-hemmen är att de aldrig någonsin fått minsta anmärkning av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Ändå har vi ingått i frekvenstillsynen, något som innebär att man granskas extra hårt under de två första åren. Vi är de enda HVB-hemmen i länet som aldrig fått någon anmärkning.

Hatim Abu Rweileh åker nu runt och föreläser på högskolor, universitet och andra kommunala verksamheter om hur man skapar och driver HVB-hem för flyktingbarn.

Han ska snart hålla en föreläsning på en utbildning som länsstyrelsen anordnar för länets boendepersonal. Framåt hösten väntar en föreläsning för självaste IVO under deras konferensdagar.

Själv framhåller han sina anställda och menar att deras entusiasm och engagemang är den främsta orsaken till framgången.

– Jag är en eldsjäl som rekryterar eldsjälar som brinner för att se barn och ungdomar utvecklas till det positiva. Vi har en oerhört duktig personal som är extremt delaktig i verksamheten.

– Min uppgift har varit att få alla att sitta i samma båt och dra åt samma håll. Varje anställd ska känna att de är en del av Gläntan och Åsbacken. Mitt mål är att utveckla varje anställd att prestera.

Han säger att de har högt i tak och är ödmjuka inför nya ögon.

– Man ska våga göra fel, bara man är reflekterande och rättar till det felaktiga. Viktigt är också att låta de anställda ha sin personlighet som verktyg så att de inte behöver iklä sig en roll som de inte bemästrar.

Han berättar att allt arbete de gör är kopplat till forskning och evidensbaserade metoder. Och att de har ett lösningsfokuserat förhållningssätt.

– Vi tänker inte OM problem ska lösas, utan HUR de ska lösas. Vi har hög juridisk kompetens och har koll på lagstiftningen. Vi vet vad vi får göra och vad vi inte får göra. Jag försöker vara i framkant och har beställt och läst 100 tillsynsrapporter från IVO för att förstå vilka krav som ställs. Jag har också följt de beslut som tagits av förvaltningsrätten.

Varje torsdag träffas hela personalstyrkan för att gå igenom vad som fungerat bra och mindre bra under veckan.

Personalen jobbar aldrig ensamma. Alltid är de två och två i dygnslånga pass som börjar och slutar på morgonen.

Ungdomarna på boendet lagar sin egen mat, med stöd av personalen.

– De har tagit sig hit över land och hav och ska då också kunna laga sin egen mat. Vi vill göra dem flygfärdiga så tidigt som möjligt så att de kan leva i samhället utan vårdinsatser.

Hatim Abu Rweileh återkommer hela tiden till begreppet integration.

– Vi vill berika ungdomarna med den svenska kulturen, men utan att frånta dem sin egen kultur. Samtidigt tar vi gärna till oss av deras kulturer så att det blir ett utbyte. Och just det här är vad integration handlar om.

I integrationsarbetet ingår att bjuda in till exempel polisen och räddningstjänsten för att berätta om sin verksamhet. Även representanter för RFSU har bjudits till boendet för att prata om sex och samlevnad.

Hatim Abu Rweileh har en bakgrund i säkerhetsbranschen. Bland annat var han livvakt i Jordanien åt en rik byggherre.

Han har jobbat med beredskapsstyrkan i Sverige. Han har också varit involverad i tranporter och bevakningar av tungt kriminella personer.

Senare bytte han inriktning och utbildade sig till socionom.

– Jag även läst till master med inriktning hälsoekonomi på Uppsala universitet 2015. I framtiden vill jag doktorera och förhoppningsvis bli professor inom det sociala arbete, säger han.

I dag representerar han Moderaterna i Sandviken och har en ordinarie plats i både kommunfullmäktige och Individ- och familjeomsorgsnämnden.

Samtidigt är han alltså chef för två HVB-hem i Ockelbo som aldrig fått någon anmärkning.

Läs även: Dubbelt så många flyktingbarn till Ockelbo

Läs även: Ockelbo får nytt flyktingboende

Mer läsning