Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela byn på plats för premiären

/
  • Miriam Andersson 13 år ochMarika Andersson 15 år hade biljetter på Rios VIP?avdelning en trappa upp. - Vi älskar tv-serien och tror att filmen kommer vara minst lika bra, säger tjejerna. Foto: LASSE HALVARSSON

OCKELBO Lapp på luckan när Pistvakt hade bio-premiär i Ockelbo.
Och inte så konstigt det kanske när en av filmens viktigaste delar kommer från byn.

Annons
Vad är en riktig pistvakt utan en äkta svensk skoter?
Ingenting resonerade skaparna bakom Pistvakt när de under 1998 kontaktade Erik Jonsson i Ockelbo.
Erik Jonsson var sedan 1995 nämligen ägare till den orange skoter - märkt Ockelbo - som hängt med skådespelarna i tv och nu senaste även på vita duken.
- När det under 1998 skulle sättas upp en pistvaktteater blev jag kontaktad av kilarna som undrade om jag kunde tänka mig att bidra med min skoter, berättar Erik Jonsson.
Och sedan dess har Ockelboskotern hängt med, vilket även har betytt lite extra arbete för Erik.
- De frågade även mig om jag kunde dra ihop ett gäng som skulle kunna vara med och spexa inför föreställningar och premiärer, säger Erik.
I går fanns både skotern och hela gänget - självklart i pistvaktmundering - på plats på Rio i Ockelbo för att spexa och bjuda biobesökarna på hemlagade snittar.
- Ja, falukorvbitar på pinne alltså, skrattar Erik.

Att det finns ett speciellt band mellan Ockelbo och pistvakt råder det inga tvivel om.
- De flesta har följt tv-serien. Även om de inte gillat den, säger Erik.
Antalet besökare under gårdagskvällen skvallrade också om en särskild förtjusning då Ockelboborna hade gått man ur huse för att se premiären.
- En vanlig fredagskväll har vi cirka 30 besökare. Om det är en bra kväll alltså. En dålig cirka fem, säger Rio-föreståndaren Jan Söderström.
I går var det lapp på luckan. Det ryktades om att stolar fattades lite här och där.
Klockan blev till slut halv nio - en timme efter utsatt premiärtid - innan alla biobesökare - som köat i drygt en timme - fanns på plats för att äntligen kunna "glejm" på pistvaktsbrödernas första långfilm.

Karin Skogh

Mer läsning

Annons