Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta företag i Ockelbo

/
  • 75 kilo ljuskrona. Smeden Anders Larsson tänder de 22 ljusen i den ljuskrona han gjorde som examensarbete på smideskursen i Gränsfors. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

OCKELBO 41 nya företag startades i Ockelbo förra året. Det är troligen rekord och Rolf Landström, näringslivsutvecklare i kommunen, är glad.
- Vi har jobbat målmedvetet och det har gett resultat, säger han.

Annons
Det är verklig företagsrusch i Ockelbo. 2002 startades 25 nya företag och förra året 41.
En mycket kraftig uppgång som innebär många nya arbetstillfällen på orten och även gett en del nyinflyttade.
Störst bland de nya företagen är Humlan HVB AB som Stefan och Karin Magnusson startade i höst. Verksamheten har så här långt gått bra och de har redan ramavtal med kommuner i Stockholmsområdet. Fullt utbyggt behöver företaget 16-17 anställda och Karin Magnusson tror inte det ska bli svårt hitta arbetskraft.
- Vi har haft väldigt många sökande och fått välutbildad fin personal, säger hon.

En hemvändare som vågat satsa på företagande är David Pettersson. När han blev friställd på Ericsson i Gävle tog han och flickvännen chansen att öppna en sportaffär i Ockelbo, samtidigt som de flyttade från Gävle till Ockelbo.
- När vi fick höra att sportaffären var på väg att läggas ner tog vi chansen och jag har alltid velat starta något eget, säger han.
De båda har också erfarenhet från eget företag på Gotland innan de båda hamnade i Gävle.
Paret drog igång verksamheten under våren och sommaren var en bra säsong. Efter en lite lugnare höst är det åter fart på försäljningen sedan snön kom och han tycker att satsningen var riktig.
- Det här är kul och vi är optimistiska inför framtiden, säger han.

En som nått sina drömmars mål med eget företag är Anders Larsson. Han har byggt en smedja hemma på gården och startat sin järnverkstad. Här jobbar han både med brukssmide och konstsmide på gammalt vis.
- Jag kände att jag ville göra något med mitt liv och något jag brinner för så därför gick jag en smedutbildning i Gränsfors, säger han.
Det är känslan att få jobba med ett beständigt material och samtidigt få styra sin tillvaro. Att få jobba på samma sätt som man gjort sedan järnet började användas, med hammare och städ.
Anders Larsson kom igång i höst och håller som bäst på att jaga kunder. En del har han redan sålt in och han räknar med att efter de sex månaderna med Starta eget-bidrag kunna försörja sig på smidet.

En del i framgången för kommunen sista året tror Rolf Landström beror på korta snabba beslutsvägar. Minimal byråkrati ger de nya företagen möjlighet att komma igång snabbt. Samtidigt som Rolf Landström arbetar för att få en spridning inom många branscher.
- Nya företag är viktigt om vi ska få en utveckling och tillväxt, säger han.
Bra draghjälp har kommunen också av intresset kring Wij Trädgårdar och Ockelbo basket, något han anser spelar in för den positiva trenden.
De nya företagen i år har hittills gett 60 nya arbetstillfällen och de senaste tre åren har över 60 nya jobb skapats inom livsmedelsindustrin i kommunen.

Ulf Granström
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons