Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag kan det bli offentligt

/
  • Bilden är tagen utanför Linköping när en av Kronprinsessan Victorias vänner gifte sig.

Nu är det nära. Daniel Westling från Ockelbo, ska förlova sig med kronprinsessan Victoria. Det skriver både Expressen och Aftonbladet i dag.

Annons

Enligt Expressen ska parets förlovning bli officiell i dag vid en konselj som ska hållas på Stockholms slott klockan 13. Konseljer hålls regelbundet och är ett tillfälle då kungen och regeringen möts. Stadsminister Fredrik Reinfeldt ska redan vara informerad, enligt Expressen ska han ha varit på Drottningholm i söndags och fått beskedet. Vid dagens konselj ska även övriga ministrar få beskedet. Både kronprinsessan, Kung Carl Gustaf och drottning Silvia ska vara med på dagens konselj, skriver Expressen på nätet.

Nyheten möts dock av tystnad från hovet. Där svarar inte informationsavdelningens personal i telefon, alternativt tutar det upptaget.
Inte heller regeringskansliet bekräftar uppgifterna. På morgonen var beskedet till TT att man inte har några uppgifter om förlovningen.

Edvard Unsgaard, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, säger till TT att statsministern ska delta på konseljen på Slottet i dag:
– Det är rätt vanligt förekommande. Jag kan inte säga exakt hur ofta det sker men det är nästan varannan månad.
Han vill inte uppge vad som står på dagens agenda.
– Oavsett vad det är, så säger vi aldrig något förrän efteråt. Tidigare har kungen bett statsministern informera om finanskrisen, en annan gång handlade det om miljöfrågor, säger Unsgaard.
Han vill inte kommentera uppgiften att statsministern i söndags var på besök på Drottningholms slott.
– Vi pratar aldrig om vad han gör, oavsett om det handlar om hans semester med familjen eller något annat.

Enligt DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing sker en kunglig förlovning i flera steg. Först går det till så att kungen tillkännager kronprinsessans val av man vid en särskild konselj. Där säger han också att han har givit sitt samtycke. I det läget finns det enligt Ribbing ingen möjlighet för regeringen att säga nej. Det skriver Magdalena Ribbing i en kommentar på DN.se.

Efter konseljen brukar de nyförlovade sätta sig i en grön sammetssoffa på Stockholms slott, i prinsessan Sibyllas våning, och bli fotograferade och kanske intervjuade av medierna. Om, i det här fallet Daniel Westling, kommer tilldelas någon särskild titel så kommer kungen meddela denna då. I Westlings fall är hertig eller prins möjliga titlar.
Det är också troligt att vigseldatumet kommer meddelas efter konseljen. Enligt Magdalena Ribbings kommentar på DN.se är det ovanligt att kungliga förlovningar varar mer än några månader. Något som alltså talar för att bröllopet blir redan i år. Samtidigt skriver flera tidningar att Daniel Wstlings och konprinsessan Victorias bröllop kommer hållas 2010.

 

Hovreportern och författaren Catarina Hurtig är förvånad över beskedet att en prinsessförlovning kan vara på gång.
– Jag hade trott att de skulle vänta till 2010, bland annat för att Norrbro just nu renoveras, där den kungliga kortegen ska gå. Dessutom är Sverige ordförandeland i EU i år.
– Men man kan ju säga att de har gjort sig förtjänta av det här. Det är roligt för Daniel, han har kämpat för sin prinsessa i sju år.
Hurtig tror att det, om uppgifterna stämmer, blir en presskonferens i eftermiddag med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. De kommer då att sitta i samma soffa som kungen och Silvia gjorde när de berättade om sin förlovning 1976.
– Då talade de om ett klick på OS i München. För kronprinsessan och Daniel Westling sa det klick på gymmet.

Det kommer att bli ett bröllop i dagarna tre med inledning på fredagen där riksdag och regering bjuder till fest, kanske i Stockholms stadshus, säger Hurtig.
– Sedan blir det eftermiddagsbröllop i Storkyrkan och fest på Slottet med tjusiga gäster från Europas alla kungahus. Även de japanska och thailändska kungafamiljerna kommer, som kungaparet har goda relationer med.
– Daniel Westlings far kommer att hålla tal på festen, det blir spännande. Daniels föräldrar kommer även agera värdpar tillsammans med kungaparet, så det blir ett steg in i offentlighetens ljus för dem.
Det är oklart vilken titel Daniel Westling kommer att få.
– Det är kungen som bestämmer. Det kan bli prins, hertig av Ockelbo eller herr Daniel. När Victoria blir drottning kommer han att kallas prinsgemål.
Villa Beylon vid Ulriksdals slott är enligt Hurtig det troligaste alternativet som ny gemensam bostad. Där bodde tidigare prinsessan Christina och Tord Magnusson.
– Ett annat alternativ är att de inreder en privatbostad på Drottningholm eller väljer någon av de kungliga bostäderna på Djurgården.
För Daniels del väntar viktiga beslut när det gäller karriären. Ska han fortsätta med sin gymverksamhet eller satsa på kunglig representation?
– Det är svårt som kunglig att vara alltför kommersiell. Det kan bli så att han avvecklar och går in och hjälper till med representationsuppdragen inom hälsa och friskvård till exempel.

Mer läsning

Annons