Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fara med förorenat vatten

OCKELBO Redan i höst upptäckte tekniska kontoret i Ockelbo att två av vattentäkterna i samhället var förorenade av rester från bekämpningsmedel. Halterna var långt över de tillåtna för dricksvatten och nu ska problemet åtgärdas.

Annons
- Men det är ingen risk att dricka vattnet i Ockelbo då det förorenade vattnet späds ut med vatten från rena vattentäkter, säger Trygve Åkesson, teknisk chef i kommunen.
I Ockelbo finns fyra vattentäkter i de centrala delarna av samhället. De försörjer samhället med dricksvatten. I två av dessa upptäcktes rester från bekämpningsmedel i höst.
Det handlar om rester från ogräsmedlet Totex, ett medel som förbjöds redan 1989. Halten i den ena vattentäkten är sex gånger den tillåtna och i den andra något mindre.
- Den mest förorenade är redan stängd och vi tar bara vatten från den minst förorenade, säger Trygve Åkesson.

Vattnet späds ut innan det går ut på nätet genom att de två rena vattentäkterna utnyttjas mer. Tyvärr räcker inte vattnet enbart från dessa två, varför kommunen tvingas utnyttja en del vatten från den minst förorenade.
Innan slutet av maj ska vattnet i den förorenade vattentäkten renas genom att ett kolfilter installeras. Trygve Åkesson vet i dag inte den exakta kostnaden, men det blir i alla fall under tre miljoner kronor. Ett kolfilter drar stora driftkostnader varför det bara blir en tillfällig lösning. Målet är att hitta en ny vattentäkt norr om de nuvarande för att få bättre vatten.
- Vi vet att det finns gott om vatten, det gäller bara att hitta rätt ställe, säger han.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons