Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skatteomröstning

OCKELBO
Det folkliga stödet för en folkomröstning om en skattehöjning i Ockelbo räckte inte. En folkomröstning som skulle visa om ockelboborna var villiga att ta en skattehöjning på 81 öre för att få bättre ekonomi för kommunen.

Annons
Bara kring 200 personer har skrivit på, men det hade krävts minst 242 underskrifter för att få till stånd folkomröstningen. 242 personer är fem procent av de röstberättigade och minimikravet.
- Nu är frågan om en folkomröstning död, säger Owe Hellberg, v, som låg bakom kravet.
Målet var att genomföra folkomröstningen i samband med valet om EMU nu i höst. Samtidigt är han medveten om att det inte varit något aktivt arbete för att få folk att skriva på för folkomröstningen.
Owe Hellberg som tidigare uttryckt en stor oro för ekonomin i Ockelbo är fortsatt orolig. Allt pekar på ett underskott i år på fyra miljoner kronor.
Det gör att kommunen hamnar i samma bekymmersamma läge som tidigare. Kommunens dåliga ekonomi gör att inte heller Kommuninvest vill låna ut pengar till kommunen. Även fjärrvärmebolaget drabbas.
Egentligen skulle det krävas en investering för att minska oljeberoendet inför vintern, men eftersom det kräver kommunal borgen faller frågan.
- Det här visar hur illa det är i vår kommun, säger Owe Hellberg.
När kommunfullmäktige häromkvällen fastställde ramarna för styrelser och nämnder kommande år efterlyste han konkreta åtgärder. Allt är en sifferexercis där varje nämnd får en halv miljon mindre rakt över.
Han anser att kommunen med skattehöjningen skulle ha fått den nödvändiga lättnad som krävs för att få till en mer långsiktig planering.
- Viktigt är att slå fast att ökade skatteintäkter inte skulle användas till nya verksamheter, säger han.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons