Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget lyft för Ockelbolärare

Ockelbo kommun använde inga pengar från Lärarlyftet 2008. Orsaken var att all personal gått en utbildning åren före i specialpedagogik.
– Men i år ska vi söka pengar, säger utbildnings- och kulturchef Lotta Wennlund.

Annons

Tomas Tobé, M, har reagerat kraftigt på att Ockelbo kommun inte använde några pengar från Lärarlyftet. En statlig satsning på fortbildning av lärare där 3,6 miljarder kronor anslås för fyra år. Av länets kommuner är det bara Ovanåkers kommun som använt hela bidraget för fortbildning av lärarna.

I Ockelbo var det den tidigare utbildnings- och kulturchefen som tog beslutet att inte söka pengar. All personal i skolan och förskolan hade åren 2005-2007 redan gått en fempoängskurs i specialpedagogik.

– Han gjorde bedömningen att det inte fanns något direkt behov och vilja då lärarna redan offrat mycket tid på fortbildning, säger Lotta Wennlund.

Hon påpekar att man ändå försökte få personal intresserad av en utbildning i svenska som andraspråk, men misslyckades. Samtidigt är man från ledningen öppen för alla förslag och den som vill få fortbildning ska naturligtvis få den. Ett problem är att den som går utbildning i Lärarlyftet får bara ut 80 procent av lönen vid tjänstledighet.

– Jag hoppas att vi i år kan få lärare intresserade så vi kan utnyttja pengarna från Lärarlyftet, säger Lotta Wennlund.

Speciellt är det kursen om svenska som andraspråk som intresserar och där finns ett uttalat behov med tanke på de flyktingar som anlänt till kommunen.

Hofors kommun utnyttjade 91 procent av sina pengar. Där fick den pedagogiska personalen på de båda högstadieskolorna gå en kurs i elevdemokrati, läraren som pedagogisk ledare.

– Men i år ska vi nog kunna utnyttja hela vårt bidrag och vi vill satsa på kurser i engelska och matematik, säger utbildningschefen Agneta Dahlqvist.

Mer läsning

Annons