Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget lysande sparkrav

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Mörkt. Erik Christoffersson från Lingbo är upprörd över att kommunen sparar pengar genom att släcka gatubelysningen. På kvällarna blir det alldeles kolsvart och folk vågar knappt gå ut, menar han. Själv bröt han benet i en olyckshändelse för en tid sedan och har extra svårt att komma ut när det är mörkt.

OCKELBO
Mörkret skrämmer i Ockelbo. Som en besparing har kommunen släckt all gatubelysning.

Annons
- Det är helt svart. Folk kan inte gå ut på kvällarna, säger Erik Christoffersson som bor i Lingbo.
Det enda lysen som finns där är längs landsvägen som går genom byn.
- Det måste väl finnas annat att spara på, säger han.
Ockelbo kommun brukar släcka belysningen under sommartid. Men som en besparingsåtgärd beslutade kommunstyrelsen i mars att släcka från och med den första april. Sedan kommer det att vara helt släckt till och med den första september.
Även under kommande höst och vinter kommer det att bli mörkare eftersom man beslutat att släcka varannan lampa i kommunen.
Sammanlagt ska detta ge en besparing på 150 000 kronor.
Efter sex år ska belysningen öka igen för att vara i gång helt efter elva år. Under denna tid ska kommunen byta ut samtliga lampor så att de blir mer energisnåla.
I dagsläget är driftkostnaden drygt en miljon kronor för 3000 belysningspunkter. År 2013, när de 3000 belysningspunkterna är utbytta till energisnålare lampor, ska driftkostnaden bli hälften jämfört med i dag.
Men det är en föga tröst för Erik Christoffersson och övriga boende runt om i Ockelbo.
- Även om man tar på sig reflexer är det helt enkelt läskigt.
Han berättar att hans dotter, som bor i området Grönviken i Lingbo, säger att hon kommer att flytta om det kommer att fortsätta vara på det här viset.
- Vi vill ju få folk att flytta hit och det har flyttat hit en del ungdomar med barn. De kanske blir avskräckta på det här viset.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons