Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till skyddsjakt på varg i Ockelbo

/
  • Länsstyrelsen har under en längre tid fått in rapporter om oskygga vargar i bebyggelsen kring Åmot och Ockelbo.

Vargar på altanen, rädslan för att vistas i skog och mark.
Nu säger Länsstyrelsen ja till skyddsjakt av två vargar i området Ockelbo/Åmot.

Annons

Länsstyrelsen har under en längre tid fått in rapporter om oskygga vargar i bebyggelsen kring Åmot och Ockelbo. Rapporterna handlar om vargar som pinkat in revir på en gård, befunnit sig på en altan och dödat ett rådjur vid kyrkan i Åmot.

De boende undviker nu i allt större utsträckning att röra sig i skog och mark på grund av rädsla. Detta framgår i ett beslut som publicerats på Länsstyrelsens hemsida:

"Eftersom rådjuren i området runt Åmot/Ockelbo gärna vistas i det öppna jordbrukslandskapet under vintersäsongen, innebär det att vargarna lockas dit. Omständigheten att vargarna inte stöter på några fiender i bebyggelsen, samtidigt som de får belöning i form av mat, medför att deras beteende riskerar att befästas och förstärkas. En sådan trend har redan kunnat observeras eftersom vargarna nu oftare och med ökad oskygghet besöker bebyggelsen i jämförelse med föregående år", säger Sara Sundin i ett pressmeddelande på Länsstyrelsen.

Efter dessa rapporter och ansökningar om skyddsjakt har länsstyrelsen nu beslutat om skyddsjakt på två vargar. Jakten kommer bedrivas inom ett avgränsat område och kommer att inledas den 23 mars och avslutas senast den 20 april.

Mer läsning

Annons