Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jodå, visst luktar det varg

/
  • Ibland måste man gå ner och lukta på spillningen för att säkerställa om den är från varg eller annat djur. Roland Näslund beskriver lukten från vargexkrement som varande vämjelig.
  • Roland Näslund mätte vargspåren till elva centimeter långa och nio centimeter. När han utövar jakttillsyn måste han ha märket synligt. Älgkalven är uppäten redan efter några dagar. Människor ska dock inte behöva frukta vargen: – Vargar är ruskigt nyfikna djur. Men de håller sig på avstånd från människan, säger Roland Näslund.

Flera observationer av varg har gjorts vid Medskogssjön i Ockelbo på sistone. Förra fredagen var naturbevakaren Roland Näslund på plats för att kontrollera saken åt länsstyrelsen.

Efteråt sa han:

– Jag kan sätta en hundring på att här finns ett nytt revir.

Annons

Tre vargar sågs röra sig kring väg 272 mellan Sandviken och Ockelbo i oktober. Och för snart två veckor sedan rapporterade en jägare till länsstyrelsen att han upptäckt en död älgkalv med vargspår i snön runtom. Då, lördagen den 13 november var älgkroppen ännu varm.

Samma dag var en annan jägare med om en incident, eller snarare två, i närheten. Han hade stått på pass när en varg kom gående emot honom i all sköns ro.

Han skrämde bort vargen och fortsatte sitt pass.

Plötsligt fick han syn på en älg, siktade och lyckades fälla den.

Strax därefter dök en varg upp igen, nu i älgens spår.

Men jägaren visste inte om det rörde sig om en ny varg eller om den förra hade gått en krok för att få tag i älgen.

Andra jägare i trakten säger att de ständigt ser vargspår och markeringar som gjorts med urin och spillning.

Nu har Roland Näslund, pensionerad yrkesofficer, fått i uppdrag av länsstyrelsen att undersöka om där finns ett nytt revir.

– Markeringar kan vara av två slag. Vargarna kan markera när de vill hävda revir. Men de kan också markera kring ett slaget byte för att säga att köttet är mitt. Vargar förstärker ibland sina markeringar genom att krafsa med både bakben och framben, säger han.

– Vi vet redan nu att två vargar rör sig här, en hane och en hona. Det syns på sättet de pinkar, hanen pinkar i stråle, honan mer sprättande. Jag har förut sett att hanen markerar här, men vet inte om det är för revir eller byte.

Han berättar att vargar rör sig på stora ytor och kan ha revir som är uppemot tio kvadratmil stora. De här vargarna misstänks hålla till i ett område som sträcker sig från väg 272 i Ockelbo och Sandviken till E4 i Gävle kommun.

Ute är det flera minusgrader, himlen är isande blå och marken vit av snö när Roland Näslund sätter sig i bilen för att göra sin undersökning.

Under bilfärden mot Sidbohäll där kalven dödats av varg, säger han att de kontrollerar flera saker när de är ute, till exempel om där finns revir, hur många vargar det rör sig om, vilken ålder de har och om föryngring skett.

– När vi samlar fakta dyker det ibland upp folk som vill diskutera vargarnas vara eller icke vara. Och alltid på ett sätt som är mycket svart eller vitt.

Plötsligt tvärbromsar han och kliver ut.

– Vilken tur att jag höll ett öga på vägen. Här har två vargar gått. Ser du, därifrån skogen har de kommit i varandras fotspår och börjat gå bredvid varandra när de vikt in på vägen.

Han pekar på tydliga spår i den vita snön. Att det rör sig om varg och inte hund är han övertygad om.

– Vargen går rakt och målmedvetet medan hunden är mer ostabil och ränner hit och dit. Vargarna lämnar också betydligt större tassavtryck efter sig.

Han pekar på en gul fläck i snön bredvid spåren.

– Se, där har hanen markerat.

Han mäter avstånden mellan spåren och storleken på varje avtryck.

Och konstaterar:

– Elva centimeter långa och nio centimeter breda är framtassarna.

Sedan fortsätter han bilfärden, hela tiden med ett öga på spåren vid sidan. Då och då stannar han och går ut för att granska gul snö och svarta fläckar av spillning. Vid spillningen lägger han sig på mage och låter luktsinnet intyga om den kommer från varg eller annat djur.

Att markeringarna gjorts på upphöjda punkter, att de förekommer med jämna intervaller och att vargen gått i böjar för att göra dem tyder enligt honom på att det handlar om ett revir.

Tredje markeringen längs vägen innebär ett avgörande. Här har bägge vargarna urinerat på samma plats.

– Fyra kriterier ska vara uppfyllda för att kunna säkerställa att det finns ett nytt revir. Att de urinerar på samma punkt är ett av villkoren. Nu fattas bara ett kriterium. Vi har ännu inte funnit löpblod i urinen hos honan. Men sådant blod får den inte förrän någon månad före parningen som sker i februari-mars.

– Men jag skulle redan nu våga satsa en hundring på att här finns ett revir som kommer att kallas Medskogsreviret eller liknande.

– De som bor här hamnar mitt i smeten. De vaknar upp till en annan verklighet och blir mer försiktiga, bland annat med att släppa ut hunden om morgonen.

Roland Näslund har fått området med den döda älgkalven utpekad på karta och vet bara på ett ungefär var den ligger.

När han tycker sig vara där stannar han bilen, kliver ut och lyssnar efter ljud från korpar. Lätena ska indikera om det finns ett kadaver i närheten. Men det är alldeles tyst.

Han viker av in i skogen och följer spåren av räv och varg i snön.

Plötsligt stannar han och säger att han känner doften från en död älg.

Och mycket riktigt, 20 meter därifrån ligger kalven, uppäten och gnagd intill benen, bara några dagar efter att den dödats.

– Man ser också på den nedtryckta snön att här finns ett byte. Snön har tryckts ner och packats av vargar som återvänt flera gånger för att äta.

Mer läsning

Annons