Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krantz lurar klimatet i Ockelbo

/
  • Foto: TERESE PERMAN Klart för invigning. Vi ville göra något världen aldrig sett, och det har vi gjort, säger trädgårdsmästaren Lars Krantz. I dag invigs hans skapelse rosträdgården vid Trädgårdens hus i Wij i Ockelbo.

OCKELBO
Den som väntar sig ett blommande överdåd till invigningen av rosträdgården i Wij trädgårdar i Ockelbo i dag blir kanske besviken.

Annons
De flesta rosorna har inte slagit ut än.
Men trädgårdsmästaren Lars Krantz är nöjd. Varenda en av de 170 olika rosor som planterades sent i höstas har ju faktiskt överlevt vintern, och varje ros har minst en knopp.
- Egentligen blommar inte buskrosor första året. Men här kommer man att kunna, om än inte gå och lukta på rosorna som det är tänkt på sikt så i alla fall krypa och lukta på dem redan i år, säger han.
Rosträdgården är den första delen av det stora trädgårdsprojekt i Ockelbo som tagit steget från vision till verklighet. Gräsmattan framför den före detta bruksmässen är borta. Istället finns rabatter, omgivna av trendiga plank och stålpergola.
I rabatterna finns rosorna, ännu bara knähöga.
- Hela gänget är buskrosor och blir höga, så man kommer att kunna gå in under dem när de vuxit upp.
- Tanken är att vi ska ha alla buskrosor som man vet klarar sig i zon fem, som Ockelbo ligger i. Det finns 250, men vi har inte fått tag i alla än, säger Lars Krantz.

Kalt - än så länge
Än så länge ger rosträdgården ett kalt intryck. Det är inte bara en del av buskrosorna som fattas. Klängrosor, klematis och pioner som ska göra säsongen längre är inte heller på plats, och när Lars Krantz visar runt pratar han lika mycket om det som ska planteras som om de växter som redan finns där.
Den unika stålpergola som smeden Svenolof Sundberg från Storvik skapat pratar han gärna om:
- Vi ville ha något som världen aldrig sett, det är grundmantrat. Det har vi här. Här ska vi ha 35 starkväxande klematis som ska klänga och hiva sig uppåt och bilda ett tak, beskriver han.
Lars Krantz litar inte riktigt till rosornas egen förmåga att uthärda i Ockelbo. Därför gjordes ett stort arbete redan innan rosorna planterades.

Jorden muntrades upp
All jord grävdes bort till en och en halv meters djup, dräneringsrör lades ner och åttio centimeter djupa planteringsbäddar med stålkanter gjordes i ordning. En del jord återanvändes.
- Det var lerhaltig trädgårdsjord här, och lerjord är bra för rosor, Men den behövde muntras upp. Det har vi gjort med svampmull från Bodås, berättar Lars Krantz.
- I ett klimat som inte bara smeker utan river ibland måste man vara noggrann. Man kan inte bara gräva en liten grop i gräsmattan och tro att det går bra. Man måste bygga mark, säger han.
Den djupa jorden tillsammans med planken som stoppar alla kalla vindar gör att även rosor som egentligen inte klarar det kalla klimatet får en chans att klara sig. När besökarna inspireras att testa i den egna trädgården går det kanske inte lika bra.
- Trädgårdsmästarens uppgift är att lura klimatet, säger Lars Krantz.
- Men egentligen är det inte alls klimatet som är anledningen till att så många ojar sig över att det är svårt att odla i Norrland.
- Problemet är att folk längtar efter snabba och enkla resultat. Men trädgårdar är som barn, de tar tid på sig, säger han.
- Vill man ha en trädgård får man acceptera att det blir bättre om man lägger ner arbete och pengar på den.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons