Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurs för cowboys

/
  • Foto:NICKBLACKMON Cowboy. Krister Lundberg från Hedesunda siktar in sig på en ko och försöker skilja den från flocken genom att rida hästen Pilgrim mellan dem. Han var en av deltagarna i boskapskursen hos Ockelbo ryttarförening i går.

GÄVLE
Det är fullt av kor i manegen hos Ockelbo ryttarförening.
Det är söndag förmiddag, och hästtränaren Ronny Åman höll kurs i hur man driver boskap med häst.

Annons
Det vill säga så som cowboys gör i amerikanska westernfilmer.
Ronny Åman står iförd cowboymundering och headset mitt i manegen och dirigerar en grupp ryttare som försiktigt vallar in en flock kor i ett hörn.
När korna står still rider en av dem långsamt fram och skiljer ut en ko genom att styra in hästen som en kil mellan den och resten av flocken. Samtidigt står två till ryttare som "sköldar" på sidorna om flocken för att hindra att kossan bara springer runt i en halvcirkel och återvänder till sina kompisar.
- De vill vara i flock. Det är det som är svårigheten, förklarar en åskådare entusiastiskt.
Vad man som lekman inser direkt är att det inte är så mycket fart som på tv. Tvärtom är det en långsam, noggrann konst att dela kor. Man får inte gå för fort fram, för då blir alla korna oroliga och springer iväg. Långsamt ska det gå, och försiktigt.
- En häst som är rädd för kreaturen är oftast en jäkligt bra cuttinghäst, säger Ronny Åman.
Han menar att det är de olika djurens respekt för varandra som gör att det fungerar. Cutting är det engelska ordet för delning, och eftersom den här typen av boskapsdrivning är ett amerikanskt påfund använder man ganska mycket engelska uttryck.
Varken korna eller hästarna som var med under kursen i går var särskilt vana vid varandra. Men djuren lärde sig ganska fort att respektera varandra.
- Alla hästar har lite Cow-sense, alltså kokänsla. Det är det som är så lustigt, säger den entusiastiska åskådaren och pekar.
- Hon som delar nu heter Sara Axelsson och kommer från naturbruksgymnasiet. Hon kommer att ha nytta av det här i sitt jobb.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons