Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt fullmäktige i Ockelbo

OCKELBO
Det blev ett lugnt fullmäktige i Ockelbo på måndagskvällen även om det blev de sedvanliga dispyterna mellan kommunalrådet Staffan Nordqvist, s, och Owe Hellberg, v.

Annons
Lånet till Ockelbo Fjärrvärme på 800 000 kronor klubbades snabbt igenom.
Diskussionen började när försäljningen av Jägarstugan skulle beslutas.
- Ett roligt beslut, menade Staffan Nordqvist. Det här är första påtagliga beviset att satsningen på Wij-området ökar. Jag önskar vi skulle få flera sådana här angenäma beslut.

Förvirrad debatt
Det höll också Owe Hellberg med om, men...
- Synd att det var en så pass förvirrad debatt på förra mötet, menade han. Nu kastades 25 000 kronor bort i mäklararvoden och det var helt onödigt eftersom försäljningen ändå skulle genomföras.
Äldreomsorgsplanen diskuterades också. Owe Hellberg ville att ärendet skulle gå på återremiss.
- Planen har bra saker, men den bör kompletteras, menade Hellberg. Som det är i dag sitter socialnämnden på två stolar. Den ska ge och samtidigt spara. I det läget är det bra för de äldre att ha tydliga och mätbara mål. Dessutom ska planen kopplas ihop med kommunens budget. Därför är det ingen brådska med beslutet.

Reservade sig
Men det höll inte Staffan Nordqvist med om.
- Planen är ett ytterst levande instrument och för mig är det ett naturligt beslut. Det handlar om en förändringsprocess som ändras under resans gång.
Nu bestämde fullmäktige att frågan skulle avgöras på måndagskvällen och den beslutade att planen skulle godkännas. Ett beslut som vänstern reserverade sig mot.
Owe Hellberg hade också två frågor och det var om den kommunala belysningen och den städning som hyresgästerna ska göra när de flyttar från det kommunala boendet.
- Det är inte rättvist att se skillnaden på olika vägar i Ockelbo, menade Owe.
Enligt Staffan fanns inget fel i likställighetsprincipen.
- Visst kan vi stå och skälla på varandra i den här frågan, sa Staffan. Men det är styrelsen i vägföreningen som du ska kritisera. Det är deras beslut och inte fullmäktiges som ligger bakom det här.
- Gatlyset är en kommunal angelägenhet, kontrade Hellberg.

Flyttstädning
Sista frågan var städningen vid avflyttning. En fråga som länge upprört Owe Hellberg och v. Många som flyttat från Ockelbo gårdarna har fått krav på städersättning.
- Det finns på papper, men fungerar inte i verkligheten, tyckte Hellberg sedan bostadsnämndens ordförande Bertil Karlsson förklarat hur det hela är ordnat.
- Den som flyttar ur lägenheten borde också få vara med vid besiktningen, sa Owe. Med vilka grunder görs utskicken av kraven.
Bosse Lindblad på Ockelbo gårdarna förklarade att 60 procent av de som flyttat fått anmärkning och medelkravet ligger på 965 kronor.
- Det kostar 60 000 kronor och det motsvarar en hyreshöjning på 17 kronor per månad och hyresgäst.
Klart är att de yngre slarvar mest.
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons