Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet nått - efter tolv år

I många år har vänsterpartiet i Ockelbo kämpat för att skolmaten ska lagas i skolorna av egen personal.
– Nu har vi äntligen fått rätt efter tio-tolv års kämpande, säger Owe Hellberg, vänsterpartiets starke man.

Annons

Det var i samband med det omdiskuterade tv-programmet Matakuten som sändes i TV4 under hösten som kommunledningen började tänka om.

Matexperten Carola Gustavsson fick till slut kommunalrådet Magnus Jonsson, s, att inför tv-tittarna lova att Perslundaskolan på prov skulle laga maten åt sina högstadieelever.

– Det är jätteroligt och nu hoppas vi inom vänstern att det ska bli permanent och att alla skolorna i Ockelbo ska satsa på egenlagad mat. Dessutom ska de som bor på äldrevården också få samma förmån, förklarar Owe Hellberg.

Fördelarna med att laga maten på varje enskild skola är stora, enligt Hellberg.

– Det går att satsa på mer ekologisk mat och det är lättare att erbjuda säsongsprodukter som odlas i vårt närområde. Dessutom har ju Ockelbo tagit beslutet av bli en grön kommun och då går det inte att leva kvar i halv- och helfabrikat, säger Owe Hellberg.

Vänsterpartiet i Ockelbo har hela tiden varit emot tillagningssättet att laga maten och sedan kyla ner den.

– Vi har haft frågan uppe i vårt partiprogram och de flesta i Ockelbo vet att vi drivit frågan. Vi har också under årens lopp försökt att få svar på frågan om det faktiskt är dyrare att laga egen mat än att köpa in varorna och göra skolmaten centralt. Men något svar har vi inte fått, säger Hellberg.

Owe har ännu inte provat den nya skolmaten på Perslunda.

– Tyvärr har jag ännu inte haft tid, men vad jag har hört så smakar den mycket bättre än förr. Nu får eleverna nybakat bröd och större variation på salladsbordet. Det är spännande och vår duktiga personal klarar också av det.

Mer läsning

Annons