Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkt erkänner skott

GÄVLE En av de två mordmisstänkta männen från Hälsingland har erkänt att han avlossade det dödande skottet mot Claes Andersson i Ockelbo.
Det gick dock inte att få bekräftat vilken av de två som erkänt att han höll i vapnet.

Annons
Sedan en tid tillbaka har fokus i polisens utredning av mordet den 20 oktober riktats mot två hälsingar. Den gripne gävlebon har däremot inte varit inblandad i vare sig mordet eller skottlossningen mot en polispatrull.
Den ene mannen är 26 år och hemmahörande i Söderhamn. Hans försvarare Bo Flodström gick inte att nå för en kommentar under gårdagen.
Den 25-årige kamraten kommer från norra Hälsingland. Hans advokat K G Myhrberg ville varken bekräfta eller dementera några uppgifter i den pågående utredningen.

Gefle Dagblad kan berätta att en av dem erkänt att han höll i ett kulvapen när det avlossades mot Claes Andersson. Om erkännandet gäller de så kallade omständigheterna, att han höll i vapnet och sköt men att han fortsatt nekar till mord, är inte känt. Den mordmisstänkte kan hävda att det var en olycka eller att vapnet gick av under handgemäng i ett försök att dömas för ett lindrigare brott, som dråp.
Bägge männen är för närvarande häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet. På fredag ska de omhäktas eller försättas på fri fot. Männen från Hälsingland kommer med all sannolikhet att hållas kvar i häkte.
Det som kan hända är att häktningsgrunden ändras för den som inte misstänks för att ha hållit i mordvapnet. För honom skulle det hädanefter bara handla om medhjälp. Helt avgörande är om åklagaren anser att de begick mordet i samförstånd, alldeles oavsett vem som faktiskt sköt.

Den 29-årige gävlebon kunde snart frias från de grövsta anklagelserna. Han var inte närvarande på mordplatsen och det kan uteslutas att han sköt mot två polismän från Bergby, som jagade trions bil från en gård i Vansbron utanför Ockelbo.
Däremot häktades 29-åringen för grovt rån på misstanken att han deltog i den grova vapenstölden. Händelsen ska vara ett så kallat motvärnsrån, eftersom en person på gården var hemma och försökte hindra trion från att komma över vapnen.
29-åringens advokat Göran Lundvik kommer troligen inte att medge omhäktning. Därmed blir det en ny häktningsförhandling på fredag för åtminstone en av de tre männen.

K G Myrhberg, som försvarar 25-åringen från Hälsingland, lutade däremot åt att inte kräva en ny förhandling eftersom väntan på ett åtal till viss del beror på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Ett omfattande tekniskt material från Ockelboutredningen ska analyseras, men flera andra utredningar har också fått vänta i kölvattnet efter mordet på Anna Lindh.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons